Liefde voor kleur | Singer Laren

Liefde voor kleur | Singer Laren

Deze zomer toont Singer Laren een bijzondere particuliere kunstverzameling waarin kleur en licht de hoofdrol spelen. In Liefde voor kleur wordt de bezoeker ondergedompeld in de belevingswereld van het moderne leven, gezien door de ogen van veertig Nederlandse en Belgische kunstenaars uit het begin van de 20ste eeuw.

Met onder andere werk van Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Otto van Rees, Leo Gestel, Jo Koster, Willem Paerels en Léon De Smet.

Franse kunstenaars

Ruim 150 jaar geleden begonnen Franse kunstenaars zich te bevrijden van de plicht om de zichtbare werkelijkheid zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Ze vertikten het om nog langer kunst te maken die voldeed aan de opgelegde normen van de academies. Ze keerden de officiële Salon de rug toe, groepeerden zich in kunstenaarsverenigingen en richtten eigen tentoonstellingen in, waar ze hun nieuwe kunst over het voetlicht brachten. Daarin vervormden en verkleurden zij naar hartenlust wat zij waarnamen en lieten hun individuele gevoel en stemming voor zich spreken.  

Revolutionair kleurgebruik

De particuliere kunstverzameling die Singer Laren laat zien, wordt gekenmerkt door een groot gevoel en uitstekend oog voor dit destijds revolutionaire kleurgebruik. In hun keuze hebben de verzamelaars zich gericht op Nederlandse en Belgische kunstenaars van rond 1900, die de Franse vernieuwingen op de voet volgden en op eigen wijze inkleurden. De kunstwerken passen naadloos in Singer Laren, als museum van het modernisme.

Zes thema’s

In zes thema’s wordt u in de tentoonstelling en de bijbehorende catalogus ondergedompeld in de belevingswereld van veertig kunstenaars. Van intieme huiselijke settingen, atmosferische stadsgezichten, gloedvolle landschappen, winderige strandgezichten tot scènes uit het zinderende nachtleven. Tegelijkertijd zijn de kunstwerken dragers van verhalen over de snel veranderende tijd waarin ze zijn ontstaan. Verschillende aspecten van het moderne leven rond 1900 passeren de revue. Van de groeiende waardering voor de natuur tot de opkomst van het massatoerisme en het uitgaansleven. Het leven zoals wij dat vandaag de dag kennen werd toen vormgegeven.

Kleuren als vertolkers van expressie en emotie

De tentoongestelde kunstenaars passen de kleuren van het zonlicht  ̶  rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet  ̶  toe in een puurheid zoals wij die in de natuur slechts zelden kunnen ervaren. Zo behoort Zonsopgang van Jan Sluijters tot een van de absolute hoogtepunten van het zogenoemde Amsterdamse luminisme. In het ochtendgloren heeft Sluijters zijn sensatie van het landschap uitgedrukt in een fel kleurenpalet van losse toetsen die als confetti zijn rondgestrooid. Zijn vriend Leo Gestel bewoog zich op dat moment in het net ontluikende Amsterdamse uitgaansleven. Daar heeft  hij vermoedelijk de danseres Lili Green op doek vereeuwigd in Danse orientale. Met de uitgesproken kleuren geel, groen, paars en blauw weet hij de geheimzinnige sfeer van de oosterse dans op te roepen. Tegelijkertijd was er ook in België sprake van een vorm van luminisme. De in Nederland geboren autodidact Willem Paerels bracht het grootste deel van zijn leven door in België en wordt gerekend tot de Brusselse coloristen. Interieur is een prachtig voorbeeld van zijn fauvistisch aandoende oeuvre.

Publicatie

De tentoonstelling en de bijbehorende publicatie zijn samengesteld door Roby Boes, conservator van Singer Laren. Alle getoonde kunstwerken zijn uitingen van gevoel en tekenen van vrijheid. De tentoonstelling Liefde voor kleur is van 16 mei t/m 3 september 2023 te zien.

https://www.singerlaren.nl/

Datum:
16 mei 2023 / 3 september 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0