Limburg – Ode aan de Maas

Limburg – Ode aan de Maas

Wie Limburg wil leren kennen, doet er goed aan om eerst bij Moeder Maas langs te gaan. Deze ongetemde rivière d’amour liet het, op weg naar de Noordzee, namelijk niet na om haar sporen letterlijk achter te laten in het Limburgse landschap.

Gevormd door haar wulpse bewegingen ontstond zo een beeldschoon heuvellandschap dat uniek is voor Nederland. En nog altijd manifesteert de Maas zich als een lange ankerlijn waaraan de Limburgers zich stevig vasthouden, als een riviervolk met vele gezichten - zoals de Grensmaas, Zandmaas, Maasplassen, Maasduinen en de Maasvallei - maar wel met een en dezelfde taal. De taal van het bewegende water dat van het verleden naar het heden stroomt, en de mens onderweg meetrekt in een kolk van verhalen die dit jaar allemaal samenkomen in één groot verhaal: Ode aan de Maas.

Het Bourgondische leven

Wie van zuid naar noord vaart, fietst of wandelt, reist door de tijd. Een reis die laat zien hoe de Limburgers leefden en leven met de Maas. Neem een plons in kunst en cultuur, dwaal door natuur en ga vooral hélemaal kopje onder in het Bourgondische leven waar Limburg een patent op heeft. Al deze facetten komen deze zomer samen in acht themaweekenden die op en rond de Maas worden georganiseerd. In ieder themaweekend neemt een ander deel van de Limburgse Maas het podium over. Altijd uniek en immer verrassend, ook online waar je dankzij een digitaal storytelling-platform van het Limburgs Museum in Venlo aan de lippen van Moeder Maas kan blijven hangen.

Machtige Maas

Hier komen vier verschillende perspectieven op de levensader van Limburg in een unieke multidisciplinaire tentoonstelling bij elkaar. Onder de naam Machtige Maas: Muze, Monster, Moeder, Moordenaar worden al je zintuigen geslepen. Van de romantiek van het glooiende landschap die door vele kunstenaars is vastgelegd (muze) beland je in de pijn van Limburg na de overstromingen (monster), kom je op adem in de troostende schoot (moeder), ter voorbereiding op de uitsmijter: de confrontatie met jezelf, de mens als vervuiler van het landschap (moordenaar). De tentoonstelling is vooral een uitnodiging om zelf naar Moeder Maas te gaan en haar in al haar schoonheid en veelzijdigheid te zien, voelen en ruiken.

Maas Clean-up

Verschillende evenementen en activiteiten doorheen het jaar zetten de indrukwekkende Maas in de kijker. Een overzicht:

  • Maas Clean-up: 27-28 maart. Duizenden vrijwilligers ruimen plastic soup op die elk jaar achterblijft na de winter.
  • Grensmaasopera: 25 - 27 juni en 2 – 4 juli in Schipperskerk, met de verwerkingsinstallaties van zand en grind van het Consortium Grensmaas als indrukwekkend decor.
  • Limburg Festival: 25 – 29 augustus. Het Limburg Festival brengt uniek locatietheater op onvermoede plekken – ook langs de Maas.  
  • Maas Trek 2021: 3 oktober. Een grensoverschrijdend wandelevenement waarbij je samen met je gezin kan genieten van de bijzondere riviernatuur in het RivierPark Maasvallei. Start in Itteren.
  • Enchanted Gardens: oktober. Spectaculaire lichtkunst in de kasteeltuinen van Arcen, ten noorden van Venlo

Ook iconische wandel- en fietsroutes komen extra in de kijker, zoals de Internationale Maasfietsroute of de Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei. 

Meer info kun je vinden op de landingspagina Ode aan de Maas

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm#chapter5

Datum:
14 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0