Loek Buter – Een beer in de polder | Kunsthal Rotterdam

Loek Buter – Een beer in de polder | Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam presenteert ‘Een beer in de polder’ van fotograaf Loek Buter (Nederland, 1982). De met de Zilveren Camera bekroonde fotoserie vertelt het verhaal van voormalig circusartiest Maxy Niedermeyer (Duitsland, 1941) en haar bruine beer Natascha.

Wanneer in 2014 door een Europees verbod het optreden met wilde dieren aan banden wordt gelegd, is Maxy genoodzaakt een groot deel van haar circusdieren af te staan en verhuist ze naar Nederland. Haar beer Natascha mag ze houden vanwege de hechte band die ze met elkaar hebben. In de fotoserie legt Buter deze innige relatie vast en reflecteert hij op de veranderende verhoudingen tussen mens en dier in de wereld. 

Het oude circuswezen 

Geïntrigeerd door het surrealistische beeld van een beer in de polder besluit Buter de twee ogenschijnlijk misplaatste personages in de kop van Noord-Holland te volgen. Hij brengt Maxy’s dagelijkse bezigheden – die voornamelijk bestaan uit de verzorging van haar beer – voor zijn lens: het bereiden van voedsel, het kammen van haar vacht en de wandelingen door de weilanden. Buter voegt verschillende archieffoto’s aan de fotoserie toe, die een glimp weergeven van het oude circuswezen. Uitgedost in haar oude kostuums blikt Maxy terug op haar zestig jaar durende carrière, waarin ze met haar circusdieren de hele wereld rondreist. Buter toont hiermee het grote contrast tussen haar glansrijke circusverleden en het sobere bestaan dat Maxy in Nederland leidt, waar ze samen met haar beer Natascha haar pensioen slijt. 

Loek Buter

Loek Buter (1982, Nederland) studeert af aan de Fotoacademie Amsterdam. Als documentair fotograaf is Buter geïnteresseerd in het vertellen van verhalen over de invloed van landschappen op individuen en hun gemeenschappen. Zijn projecten zijn sociale landschapsverhalen met een sterke focus op de relatie tussen mens en natuur, het Nederlandse landschap, landbouw, duurzaamheid en het buitenleven. Buter heeft met zijn werk al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de Zilveren Camera (2021 en 2022) en de Critics Choice Awards van Lens Culture.  

Beelden

v.l.n.r.: 1. Maxy walking Natascha, 2014 © Loek Buter 2. Maxy poses in her old circus costume, 2014 © Loek Buter 3. Portrait of Natascha, 2018 © Loek Buter

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2022-08  

Datum:
17 september 2022 / 8 januari 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0