Loop met Huygens op je iPhone door de binnenstad van Den Haag

Op 25 april vindt in Den Haag de opening plaats van de overzichtstentoonstelling van dichter-duizendpoot Constantijn Huygens (1596-1687). Aanleiding is de vondst van zijn graf in de Haagse Grote Kerk. Ook zoon Christiaan (1629-1695) staat mede in de schijnwerpers op de tentoonstelling in de Haagse Grote Kerk.

Constantijn en Christiaan Huygens zetten Nederland op de kaart

Constantijn Huygens & Christiaan Huygens hebben Nederland in de Gouden Eeuw op de kaart gezet. Zij behoren tot de meest invloedrijke personen uit onze geschiedenis. De tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis - toont de boeiende levens van deze veelzijdige vader en zoon. Hun levensloop is als een spannende film die de gehele Gouden Eeuw omspant.

De Huygens Tentoonstelling geeft een mooi beeld van twee mannen die met tact en intelligentie de loop van de Nederlandse geschiedenis hebben beïnvloed. De tentoonstelling wordt een historische belevenis, waarin de kracht van Nederland toen en nu tot uitdrukking komt. De Gouden Eeuw komt tot leven dankzij de vormgeving die in de Grote Kerk mogelijk is, aangevuld met authentieke objecten, interactieve opstellingen en audiovisuele projecties. Persoonlijke verhalen van vader en zoon Huygens brengen de Gouden Eeuw dichtbij.

Netwerkers avant la lettre

Hun vermogen tot netwerken, in een tijd dat internet en social media nog niet bestonden, is verbluffend. Constantijn was de diplomaat, secretaris van de Prinsen van Oranje en kunstkenner. De bezoeker maakt kennis met zijn werk voor de Oranjes, zijn rol in de kunsten, zijn visie op opvoeding en de liefde voor zijn gezin. Christiaan was de wetenschapper, ontwerper van telescopen, ontdekker van de ringen van Saturnus en bedenker van het Huygens Principe. Tekeningen, lenzen, een telescoop, slingerklokken en een toverlantaarn vertellen het verhaal van de wetenschapper.

Constantijn’s prins wordt Koning van Engeland

In de Gouden Eeuw van de Huygensen wisselen ontreddering en triomf elkaar af. De tentoonstelling brengt één van die triomfen aan het licht door het onbekende verhaal van de ‘vriendelijke’ verovering van Engeland (1688) te vertellen. Constantijns prins wordt koning van Engeland dankzij een geraffineerd opgezette propagandacampagne; al varend naar Engeland worden pamfletten gedrukt die de bevolking gunstig moeten stemmen. Dergelijke propaganda, tact en lobby zijn nog steeds van groot belang voor politieke adviseurs.

Replica Oranjezaal Huis Ten Bosch

De tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis - krijgt koninklijke allure. Koningin Beatrix heeft toestemming gegeven Oranjezaal uit Huis Ten Bosch op te nemen in de tentoonstelling. Nog nooit eerder is een waarheidsgetrouwe replica van de zaal gemaakt.

Hagenaars én Hagenezen lezen Huygens’gedichten

 Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vertaalde voor de gelegenheid zo'n 150 Huygensgedichten. Bij het boekje is ook een app ontwikkeld, die sinds gisteren onder de naam 'Huygens' in de Appstore te downloaden is. Daarmee kun je stadswandelingen maken door de Haagse binnenstad langs de plekken van de gedichten. Die gedichten zijn weer ingesproken door de gewone Hagenaar/Hagenees, maar ook door Pfeijffer en Blom zelf.

De stadswandelingen in de app leiden je bijvoorbeeld langs de Hofvijver, de Bierkade en het Spui. De routes staan op een Google Maps-kaartje, waarop blauwe pionnetjes belangrijke plekken aangeven waar een gedicht over is geschreven.

Door op het pionnetje te klikken navigeer je door een slideshow van een audiofragment van het gedicht, naar de oorspronkelijke Latijnse tekst, naar een afbeelding en feitjes over de plek van het gedicht. Kortom: in een notendop weet je ineens dat Huygens zich enorm heeft bemoeid met de aanleg van de Korte Vijverberg. Ideaal voor een dagje letterlijk grasduinen door de geschiedenis van de Haagse binnenstad.

 

Datum:
25 april 2013 / 28 augustus 2013

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0