Lovende kritieken voor 23ste editie van Art Rotterdam

Lovende kritieken voor 23ste editie van Art Rotterdam 

De 23ste editie van Art Rotterdam, opnieuw in zomerse sferen, was een doorslaand succes. In de monumentale setting van de Van Nelle Fabriek beleefde het jaarlijkse kunstevenement een artistiek en commercieel hoogtepunt.

Met 100 deelnemende galeries, een recordaantal van zeventien grootschalige werken en installaties op het buitenterrein en 88 beginnende kunstenaars in Prospects plaatste Art Rotterdam 2022 zich wederom internationaal op de kaart. Art Rotterdam vormde ook dit jaar weer de spil van de Rotterdam Art Week

Stadsprogramma voor groot publiek  

Fons Hof, directeur Art Rotterdam: "Wat begin 2000 door Art Rotterdam is opgericht als randprogramma voor buitenlandse kunstliefhebbers en professionals, is gaandeweg uitgegroeid tot een stadsprogramma voor het grote publiek. Het is fantastisch om te zien hoe de hele stad zichtbaar kunst ademt tijdens Rotterdam Art Week!"

De NN Art Award

Voor de zesde keer vond tijdens Art Rotterdam de uitreiking plaats van de NN Art Award. De prijs, ter waarde van tienduizend euro, ging naar Vytautas Kumža van galerie Martin van Zomeren. De publieksprijs, die dit jaar zijn tweede editie beleefde, ging naar Inez de Brauw van galerie Brinkman & Bergsma. Veel kunstliefhebbers brachten online hun stem uit op de kunstenaar van hun voorkeur. De NN Art Award jury 2022 bestond uit: Yuki Kho (cultuurjournalist VPRO), Alexandra Landré (artistiek directeur, Stroom Den Haag), Charl Landvreugd (hoofd onderzoek & curatorial practice, Stedelijk Museum Amsterdam), Erik Mattijssen (beeldend kunstenaar en winnaar van de NN Art Award 2021) en Elisah van den Bergh (conservator van de NN Kunstcollectie). Dailah Nihot, lid van de Management Board NN Group: "Met de NN Art Award willen wij een podium geven aan uitzonderlijk talent. De diversiteit, kwaliteit en creativiteit van kunstenaars die in Nederland een opleiding hebben genoten is indrukwekkend en inspirerend. Wij zijn er trots op dat we deze kunstenaars kunnen steunen."

Vytautas Kumža  

Vytautas Kumža: "De award stelt me in staat om meer te experimenteren met vertrouwen, want experimenten pakken niet altijd goed uit. De prijs geeft me meer mogelijkheden en vrijheid om verder te gaan."

Prospects

De tiende editie van Prospects, de tentoonstelling van het Mondriaan Fonds, stond in het teken van uitbreiding. Naast het Distributiecentrum bood ook het tegenoverliggende Expeditiegebouw een podium aan het werk van beginnende kunstenaars, variërend van fotografie tot film, van schilderijen tot installaties en van wandtapijten tot performances. Samenstellers van deze tentoonstelling waren de ervaren gastcurator Johan Gustavsson in samenwerking met junior curator Gabija Seiliute. 

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds: "Dit is de tiende Prospects, maar het beleid om jonge kunstenaars te ondersteunen bij hun eerste stappen in het professionele veld is natuurlijk al heel veel ouder. Dat is niet voor niets. Het kunstenaarschap is geen gemakkelijk carrièrepad. Zeker in het huidige tijdperk bieden we jonge kunstenaars graag de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen en een prachtig podium waarop ze deze kunnen tonen. Prospects, tijdens Art Rotterdam, ís dat podium." 

Rotterdam Art Week 2022

Met ruim 80 events op zo'n 60 locaties mag Rotterdam Art Week terugkijken op een zeer geslaagde 2022 editie. In de hele stad konden bezoekers weer genieten van het festival voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers. Vaste onderdelen als Art Rotterdam, Object, Haute Photographie, Tec Art, The New Current, Steur en Rotterdam Photo, ook dit jaar weer aangevuld met speciale openingen in de musea en kunstinstellingen, open ateliers, buitenpresentaties en pop-up exposities. Nieuwkomers waaronder Roof-A, Weisbard, De Achtertuin en Het Industriegebouw Modern (HIM) vormden een mooie toevoeging in deze energieke Rotterdam Art Week. 

Over Art Rotterdam

Art Rotterdam is de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van beurzen. 

De volgende ediie vindt plaats op 9 tot en met 12 februari. 

Afbeeldingen

1 - 4) Almicheal Fraay, 4) Winnaar NN Art Award: Vytautas Kumža, 5) Fotograaf: Robin Remmerswaal, Winnaar  publieksprijs: Inez de Brauw  6) Almicheal Fraay    

https://www.artrotterdam.com/

Datum:
23 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0