Made in The Hague – industrieel erfgoed

Made in The Hague is een manifestatie die het verborgen verleden van de industrie in Den Haag zichtbaar maakt.

Van 1 tot 23 mei zal de tentoonstelling Made in The Hague te zien zijn in het Atrium van het stadhuis. Daarna start een estafetteprogramma met diverse activiteiten in de Haagse stadsdelen. Het programma van de manifestatie bestaat verder uit tentoonstelling in onder andere de Affiche Galerij en het Haags Historisch Museum, een boekpresentatie en een tentoonstelling in het Atrium over gemeentearchitect Adam Schadee, die veel industriële complexen ontwierp. Voorts is er een educatief programma voor scholen en nog veel meer.

IJzergieterij Enthoven

Voor veel mensen is het een verrassing om te horen dat er in Den Haag vroeger industrie is geweest. Den Haag staat niet in de eerste plaats bekend als industriestad. Juist daarom wordt dit jaar de manifestatie Made in The Hague georganiseerd. Want zelfs in het pre-industriële tijdperk was den Haag al een stad van zout- , laken- en kanonnenproductie.

En later hebben bedrijven als ijzergieterij Enthoven, ijzergieterij en machinefabriek De Prins van Oranje en meubelfabriek Horrix en Mutters een belangrijke stempel op de stad gedrukt. Daarnaast kende den Haag vanouds veel drukkerijen en rijtuigmakers. In de 19e en 20e eeuw kwamen daar de chemische bedrijven en een breed scala aan fabrieken in de voedingsmiddelenindustrie bij. Sommige Haagse bedrijven sloegen hun vleugels uit en richtten zich op de export en bedienden daarmee ook de Europese markt. Een voorbeeld daarvan is de meubelfabriek Mutters, die de betimmering en inrichting van cruiseschepen verzorgde, waaronder de Titanic.

Made in The Hague is onderdeel van het Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0