Maïté Duval schenkt beeld Fleuve aan CODA

Wie deze zomer geniet van de zon op het CODA terras of de StadsOase bezoekt, wordt getrakteerd op Fleuve – ode aan de vrouw, een prachtig vrouwelijk naakt in brons. Het is geplaatst op het Cultuurplein bij CODA en het Huis voor Schoone Kunsten.

Beeldend Kunstenaar Maïté Duval schenkt het bronzen beeld aan CODA. Het vrouwelijk naakt van Duval is niet onbekend in Apeldoorn. Bij het voormalig pand van de Kamer van Koophandel aan de Stationsstraat ligt Ainsi-soit-elle (zoals zij is), het ‘nichtje’ van Fleuve, dat door voorbijgangers en nachtbrakers op koude dagen vaak liefdevol van muts of das wordt voorzien of door de brutalere passant even over de bronzen borsten wordt geaaid. 

Heldere vormen

Voor Fleuve – ode aan de vrouw liet maite Duval zich inspireren door de Loire, zomers traag en lui stromend door het Franse landschap. Het bronzen beeld is robuust, krachtig, teder en zacht tegelijkertijd. De heldere vormen, het zachte volume en de sereniteit vormen een duidelijk herkenbaar handschrift. De beeldhouwwerken van Duval verbeelden niet alleen de zelfbewuste, levenslustige vrouw, maar verwijzen ook naar het moederschap, intimiteit en verlangen.

MaïtéDuval (1944) is geboren in het Franse Renanzé en studeerde letterkunde aan de universiteit van Rouen. Daar wordt ze gegrepen door de poëzie van Rilke, Verlaine en Baudelaire. Maar ze raakt nog meer onder de indruk van het werk van de Frans-Nederlandse kunstenaar Thierry Rijkhart de Voogd waarmee ze later zal trouwen.

Zutphen

Als beeldend kunstenaar is ze autodidact. Ze doet haar theoretische kennis op door veel te lezen. Henry Moore is haar grote inspirator. Duval verhuist in 1968 met haar man naar Nederland waar zij in 1974 begint als beeldhouwer. Momenteel woont en werkt ze in Zutphen. Ze vervaardigde meermaals beelden voor de openbare ruimte en een aantal Nederlandse musea heeft tekeningen en /of beeldhouwwerken van Duval in de collectie. 

Eerder dit jaar plaatste CODA, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Steenbokje van Hildo Krop, De Drie Gratiën van Ossip Zadkine en KONG van Erik Buijs op het Cultuurplein. Daar stonden al een plastiek in cortenstaal van Carel Visser en een roedel herten van Jos van Doorn.

 

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0