Makerschap, onderzoek en samenwerking beloond in winnaars Dutch Design Awards 2023

Makerschap, onderzoek en samenwerking beloond in winnaars Dutch Design Awards 2023

De winnaars van dit jaar in de acht categorieën van Dutch Design Awards (DDA) kenmerken zich door de hoge kwaliteit van onderzoek, vakkundig makerschap en interdisciplinaire samenwerking. DDA reikte op donderdag 21 september de prijzen uit aan de winnaars tijdens een feestelijke DDA Award Night. Alle winnende en genomineerde projecten zijn te zien tijdens de DDA23 overzichtstentoonstelling op Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober 2023. 

Waar de afgelopen jaren de grenzen tussen disciplines steeds verder vervaagden, beoordeelden de vakjury’s dit jaar meer projecten dan ooit tevoren die ook in andere categorieën niet hadden misstaan. Dat roept de vraag op of ontwerp nog op dezelfde manier te categoriseren is. Onder de inzendingen maken crossovers het grootste deel van de projecten uit. Naast makerschap, onderzoek en samenwerking vielen als onderliggende thema’s dit jaar het persoonlijke als uitgangspunt, een breed spectrum aan perspectieven en de noodzaak voor betekenis en verbinding op.

Jurering
Dutch Design Awards bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en de meest toonaangevende projecten en kijkt naar de impact van die verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen op onze samenleving. Vakjury’s van onafhankelijke ontwerpexperts kozen winnaars in elk van de volgende categorieën: Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Data & Interaction, Best Commissioning en Young Designer. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria: impact, onderscheidend vermogen, zeggingskracht en productiewijze, soms aangevuld met categoriespecifieke criteria.

De acht winnaars werden onder leiding van hoofdjuryvoorzitter Dymphie Braun gekozen door de voorzitters van de vakjury’s: Chris Kabel, Femke Bijlsma, Mieke Gerritzen, Iris Ruisch, Daniëlle Arets (a.i. voor Angelique Spaninks), Merel van Helsdingen (a.i. voor Daniël Sytsma), Tijn van Elderen en Evelien Reich. Ook werd dit jaar onder voorzitterschap van Timo de Rijk de oeuvreprijs BNO Piet Zwart Prijs uitgereikt aan Karel Martens.

Dit zijn de winnaars van Dutch Design Awards 2023:

PRODUCT
FROM THE HIMALAYAS | SUPER LOCAL

“Van materiaalstroom tot lokale verwerking, en van objectvormgeving tot circulaire financiering, From the Himalayas is super Super Local: toonaangevend in processen compleet en holistisch vormgeven.”

Vakjury: Chris Kabel (Studio Chris Kabel), Amanda Pinatih (Stedelijk Museum Amsterdam), Kristina Andersen (Technische Universiteit Eindhoven), Chequita Nahar (sieradenontwerper) en Floris Schoonderbeek (Studio Floris Schoonderbeek).

HABITAT
BOSK | ARCADIA x GEMEENTE LEEUWARDEN

“Bosk is een briljant, natuurinclusief protest met demonstranten waar je van gaat houden; het hele traject is voorbeeldstellend, met bomen als prominente hoofdrolspelers.”

Vakjury: Femke Bijlsma (Kossmandejong), Caro van Dijk (OOSTWEST), Arna Mačkić (Studio L A), Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects) en Jan Nauta (Studio Nauta).

COMMUNICATION
MODEM RESEARCH PAPERS | MODEM

“De Modem Research Papers zijn hyper-relevant en worden gepresenteerd op een manier die onderzoeksbureaus niet vaak laten zien: aantrekkelijk en toegankelijk.”

Vakjury: Mieke Gerritzen (The Image Society), Thecla Schaeffer (brand & marketing consultant), Karen van de Kraats (Wieden+Kennedy), Bas Koopmans (Studio Bas Koopmans) en René Toneman (Silo).

FASHION
TAILORS AND WEARERS | TAILORS AND WEARERS – PLATFORM VOOR AFRO-SURINAAMSE MODE EN ERFGOED

“Tailors and Wearers zet Afro-Surinaamse mode en erfgoed krachtig in het licht met een veelheid aan verschijningsvormen en moderne interpretaties, voor en door verschillende generaties.”

Vakjury: Iris Ruisch (M-ODE Foundation), Mehtap Gungormez (fashion & design journalist, trend forecaster), Marga Weimans (Fashion house Marga Weimans), Branko Popovic (Fashionclash) en Rachid Naas (RCHD).

DESIGN RESEARCH
HET WATERWERK VAN ONS GELD | STUDIO CARLIJN KINGMA

“IJzersterk illustratief en journalistiek werk van Carlijn Kingma; de visuele vertelkracht en slimme animaties brengen Het Waterwerk van ons Geld tot leven voor een breed publiek.”

Vakjury: Angelique Spaninks (MU Hybrid Art House), Daniëlle Arets (design researcher, journalist, moderator), Jop Japenga (A/BZ) en Eric Klarenbeek (Studio Klarenbeek & Dros).

DATA & INTERACTION
VOICES FROM THE FRONTLINE - AFRICA CLIMATE 

“CLEVER°FRANKE brengt met Voices from the Frontline de impact van klimaatverandering in kaart en toont zich daarmee opnieuw meester in het ontsluiten van data.”

Vakjury: Daniël Sytsma (Code d’azur), Liza Enebeis (Studio Dumbar), Merel van Helsdingen (Nxt Museum), Bas van der Poel (Modem) en Gavin Kempenaar (MediaMonks).

BEST COMMISSIONING
DE ZACHTE STAD | ROTTERDAM CIRCULAIR x CHRISTIEN MEINDERTSMA

“Rotterdam zet met De Zachte Stad de kracht van goed ontwerp effectief in om het thema circulariteit inzichtelijk en concreet te maken voor haar inwoners.”

Vakjury: Tijn van Elderen (Brabantia), Rita van Hattum (BNO),) Milou Pikaart (HEMA), Tatjana Quax (Studio Aandacht) en Eelco van Collenburg (Valtech).

YOUNG DESIGNER
MARCOS KUEH

“Marcos Kueh weet in zijn uitgesproken beeldtaal een digitale esthetiek te verweven met eeuwenoude ambachten en zo een verhaal over te brengen dat om aandacht schreeuwt.”

Vakjury: Evelien Reich (ELLE Decoration NL), Aynouk Tan (journalist, curator, lecturer, activist), Liv Vaisberg (Liv Vaisberg Office for Art & Design) Gabrielle Kennedy (DAMN° Magazine) en Thomas Clever (CLEVER°FRANKE).

BNO PIET ZWART PRIJS 2023
KAREL MARTENS

“Met zijn tijdloze en ambachtelijke werk, waarbij vorm en inhoud naadloos op elkaar aansluiten, heeft Karel Martens een buitengewone bijdrage geleverd aan de betekenis en het aanzien van het grafisch ontwerpvak.”

Jury BNO Piet Zwart Prijs 2023: Timo de Rijk (juryvoorzitter), Pieke Bergmans, Gert Franke, Joost Grootens, Ed van Hinte en Shahar Livne. Secretaris: Diana Janssen (directeur BNO).

Bekijk hier het volledige juryrapport

DUTCH DESIGN AWARDS
Dutch Design Awards (DDA) is al jaren toonaangevend in de duiding van excellent Nederlands ontwerp. Het doel van de organisatie is breder dan het beste design belonen: DDA wil dat het gesprek over Nederlands ontwerp gaande blijft. Met veel openheid en nieuwsgierigheid faciliteert DDA daarom uitwisseling tussen ontwerpers en curatoren, publiek en professionals. Om zo de wezenlijke impact van design op de samenleving te blijven benadrukken, bij te dragen aan de ontwikkeling van het vak en te bouwen aan een stevige ontwerpgemeenschap. 

Partners DDA23
DDA werkt samen met partners, die ieder op hun eigen manier de waarde van ontwerpers erkennen en belonen. De partners van DDA zijn dit jaar:

EY
EY gelooft dat kunst en cultuur een essentiële bijdrage leveren aan het doorgronden van wat er speelt in de samenleving. Ontwerpers reiken nieuwe invalshoeken aan en verbinden mensen met de oplossingen en producten die zij ontwikkelen.

Keep an Eye Foundation
Jonge ontwerpers barsten van de goede ideeën maar hebben vaak (nog) niet de middelen om ze ook daadwerkelijk te realiseren. Wij helpen ze daarbij. Met de Young Designer Grant geeft de Keep an Eye Foundation talentvolle designers een extra duwtje in de goede richting.

Catawiki
Catawiki werkt nauw samen binnen de ontwerpgemeenschap om ontwerpers in contact te brengen met een wereldwijd online publiek. Samen met Dutch Design Awards, hoopt Catawiki de band tussen koper en verkoper, ontwerper en verzamelaar te versterken, online en offline.

Afbeelding:Super Local, From the Himalayas – Nepal, DDA23 product Bottle caps, plastic shreds and_Himalaya stones,  LR  

https://www.dutchdesignfoundation.com/

Datum:
25 september 2023

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0