Marijn van Kreij: Nude in the Studio

In de zomer van 1955 verhuisde Picasso zijn atelier naar ‘La Californie’, een belle époque-villa van begin vorige eeuw, gelegen in de heuvels rond Cannes. De grote Jugendstil ramen en het uitzicht op de tuin met cactussen, eucalyptus- en palmbomen kwamen terecht in Picasso’s schilderijen. Deze interior landscapes, zoals Picasso ze noemde, tonen onvoltooide schilderijen en sculpturen, schildersmaterialen, muziekinstrumenten en allerhande objecten die hij als rekwisieten gebruikte in zijn werk.

De afgelopen jaren heeft Marijn van Kreij gewerkt aan een serie tekeningen en schilderingen waarvoor Picasso’s interior landscapes steeds model stonden. Reproducties in boeken vormen de aanleiding voor een nieuw scheppingsproces, waarbij de handeling van het tekenen en schilderen centraal staat.  

Nude in the Studio 

In Marres presenteert van Kreij honderden tekeningen en gouaches, van monumentale werken op dik aquarelpapier tot losse series op schetspapier, reclamefolders of ander drukwerk. Hij combineert deze werken met provisorisch in elkaar geknutselde klankmobiles en een verzameling krukjes uit zijn atelier. In het historische huis Marres, met zijn intieme kamers en prachtige stadstuin, ontstaat als vanzelf de associatie met Picasso’s zomerse atelier aan de Middellandse Zee.

Bij de tentoonstelling Marijn van Kreij: Nude in the Studio verschijnt een gelijknamig boek met 20 ansichtkaarten. 

Marijn van Kreij 

Het oeuvre van Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, dia-projecties, video en geluidswerken die worden samengebracht in zorgvuldig gecomponeerde tentoonstellingen. Regelmatig werkt hij hiervoor samen met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers of muzikanten, zoals in deze tentoonstelling met Akiko Wakabayashi en Raphael Langmair. Het titelwerk van de tentoonstelling Nude in the Studio maakte hij samen met schoolkinderen uit het Japanse bergdorp Kamiyama. Marijn van Kreij toonde zijn werk eerder in solotentoonstellingen in onder andere Amsterdam, Berlijn, Haarlem, Londen en Zürich. In 2013 won hij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en in 2016 de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland. Van Kreij woont en werkt in Amsterdam en is als docent verbonden aan de Rietveld Academie.

No ordinary picnic 

Picknicken bij Marres? Dat kan, de hele zomer nog wel! In de prachtige stadstuin van Marres kun je van 30 juni tot en met 9 september genieten van een overheerlijke picknick. Combineer de picknick met een bezoek aan de tentoonstelling.

Omdat het geen Ordinary picnic is, krijg je ook de keuze uit twee activiteiten: Aquarellen of de Geur Challenge. De kleedjes voor de picknick zijn ontworpen door kunstenaars Mike Moonen, Kim van Norren en Gijs Frieling.

Openingstijden tuin: di-zo 12:00-17:00 uur

Picknickmanden beschikbaar zo lang de voorraad strekt.

Reserveren kan via reserveringen@marres.org of bel Marres op 043 327 02 07 (kies de optie receptie). 
 
Ga voor meer info naar marres.org/picknick

Afbeelding: Tekening uit de serie Untitled (Picasso, Le Carnet de La Californie, 1955), 2018 (Met dank aan andriesse eyck galerie, Amsterdam)

https://www.marres.org/

Datum:
30 juni 2018 / 9 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0