Martin Wong: Malicious Mischief | Stedelijk Museum Amsterdam

Martin Wong: Malicious Mischief | Stedelijk Museum Amsterdam

Vanaf 3 november presenteert het Stedelijk de overzichtstentoonstelling Martin Wong: Malicious Mischief van het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia.

Martin Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990. In zijn artistieke praktijk, die sterk beïnvloed is door zijn ervaring met de countercultures van San Francisco en Eureka, Californië, en New York City, combineert hij elementen uit de Chinese iconografie, portretkunst, landschapsschilderkunst, ‘urban poetry’, graffiti, gevangenisesthetiek en gebarentaal.

Poëtische kijk op de sociale realiteit

Als verhalenverteller en kritische observator van het stadsleven geeft Wong een poëtische kijk op de sociale realiteit van gemarginaliseerde gemeenschappen. In plaats van de hardheid van hun bestaan te benadrukken, schept Wong in zijn werk ruimte voor schoonheid en inclusiviteit, waarin bestaande opvattingen over klasse, ras en seksuele geaardheid worden heroverwogen en opnieuw vorm krijgen.

Martin Wong: Malicious Mischief is thematisch gestructureerd, met Wongs artistieke biografie als leidraad. Startend in San Francisco, waar hij opgroeit als enig kind van Chinees-Amerikaanse ouders en in de jaren 1960 en 1970 zijn eerste schilderijen, gedichten en sculpturen maakt, volgen we zijn artistieke route via Eureka, Californië, naar New York. Wongs schilderijen van een vervallen New York City in de jaren 1980 en 1990, die hij maakt als hij in de Lower East Side woont, behoren tot zijn bekendste werken.

De tentoonstelling sluit af met werken geïnspireerd op Wongs herinneringen aan de verschillende Chinatowns aan de oost- en westkust, die hij maakt in de periode voorafgaand aan zijn vroegtijdige overlijden aan de gevolgen van hiv/aids.

Malicious Mischief

De tentoonstelling is vernoemd naar een reeks belangrijke werken die Wong tussen 1991 en 1998 maakt, waarin het concept van de 'outlaw' (verstotene) centraal staat, een thema dat hem zijn hele carrière bezighoudt.   

Afbeeldingen

1) Martin Wong, Tell My Troubles to the Eight Ball (Eureka), 1978–1981. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation, 2) Martin Wong, My Secret World 1978–1981, 1984. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation, 3)  Martin Wong, Malicious Mischief, 1991. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation, 4) Martin Wong, Bruce Lee in the Afterworld, 1991. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation, 5) Martin Wong, Psychiatrists Testify: Demon Dogs Drive Man to Murder, 1980. Met dank aan de Martin Wong Foundation, P.P.O.W, New York en Galerie Buchholz. © Martin Wong Foundation, 6) Martin Wong, Sacred Shroud of Pepe Turcel, 1990. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation.

https://www.stedelijk.nl/

Datum:
3 november 2023 / 1 april 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0