Mauritshuis Murals - Schilderijen uit het Mauritshuis op Haagse muȃhtjes

Mauritshuis Murals - Schilderijen uit het Mauritshuis op Haagse muȃhtjes

In mei 2022 gaat een bijzonder project van start waarmee het Mauritshuis samen met de inwoners van Den Haag zijn 200- jarig bestaan wil vieren. De Mauritshuis Murals: vijf muurschilderingen in verschillende wijken van Den Haag. Street artists uit binnen – en buitenland laten zich inspireren door de collectie van het museum en vertalen deze naar een nieuw kunstwerk.

Niet alleen bekende namen uit de Street Art wereld, maar ook aanstormend talent krijgt de kans zich te laten inspireren. Op deze manier maakt Den Haag op een heel nieuwe manier kennis met de collectie van het Mauritshuis.   Het Mauritshuis werkt voor dit project samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van Stichting AIGHT. De allereerste muur wordt ingevuld door het Nederlandse duo Super A & Collin van der Sluijs. Hun muurschildering van 272 m2 is gisteren onthuld aan de Lonnekerstraat in de wijk Morgenstond. De twee kunstenaars hebben zich laten inspireren door het schilderij van Melchior d'Hondecoeter, Kippen en eenden uit 1680.  

Super A & Collin van der Sluijs  

Super A & Collin van der Sluijs behoren tot de top van de internationale street art scene. Collin van der Sluijs is een Nederlandse kunstenaar uit Maastricht, waar hij ook woont en werkt. Hij heeft een zeer herkenbare stijl met buitengewoon fantasierijke afbeeldingen van alledaagse verhalen ontwikkeld. Super A is het pseudoniem voor de Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen uit het Zeeuwse Goes. In zijn werk schildert hij vaak (hyper)realistische beelden en fantasiefiguren, soms met een sociale boodschap erin. De ‘collabs’, oftewel samenwerkingen van Collin van der Sluijs & Super A zijn onder andere te vinden in Berlijn, San Francisco, Nijmegen, Leuven en Heerlen.

Selectieproces 

De kunstenaars krijgen alle artistieke vrijheid en zijn rondgeleid door het museum om tot een keuze te komen voor een inspiratiebron. De selectie van de kunstenaars is gemaakt door Martine Gosselink (directeur Mauritshuis). Zij bracht een eerste 'longlist', samengesteld door Tobias Becker Hoff van THSA en Arjana de Bruin van het Mauritshuis, met tientallen kunstenaars terug naar vijf. Diverse aspecten speelden hierbij een rol. Zo is gekeken naar de stijl van de street artists, diversiteit in de verhouding vrouwelijke en mannelijke kunstenaars, jong talent en gevestigde namen en nationaal en internationaal. Daarnaast zal voor een muur middels een ontwerpwedstrijd (pitch) een kunstenaar geselecteerd worden door een vakjury en een publieksjury.

Super A & Collin van der Sluijs: ‘Als kunstenaar zijn we altijd op zoek naar inspiratie en om daarvoor de prachtige collectie van het Mauritshuis te mogen gebruiken was een hele eer, we zijn trots om een werk uit de collectie naar onze eigen hand te mogen zetten.’

Martine Gosselink, Directeur Mauritshuis: ‘We hopen met de Mauritshuis Murals ook de binding van de Hagenaar en Hagenees met het Mauritshuis te vergroten. Om zo herkenning te creëren bij inwoners die minder snel de weg naar het Mauritshuis weten te vinden. Daarnaast is het ontzettend leuk wanneer onze vaste bezoekers de fiets zouden pakken om de wijken te verkennen. Die kruisbestuiving lijkt me zo geweldig.’  

Dharmen Nokhai, Directeur Stichting AIGHT: ‘De overeenkomst tussen kunstliefhebbers is dat ze altijd versteld willen staan van en geïnspireerd willen worden door het werk dat ze bekijken en we denken dat zowel de meer conventionele kunstliefhebber als de moderne street art liefhebber dit gedachtegoed zal verbinden bij het zien van de resultaten van dit geweldige project.’

Ontwerpwedstrijd

Het Mauritshuis schrijft, in samenwerking met de Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en THSA, een ontwerpwedstrijd uit voor een muurschildering in Den Haag. Dit is een 'open call' voor talent uit heel Nederland. Vooraf selecteren buurtbewoners uit tien schilderijen uit het Mauritshuis drie favorieten waar de kunstenaar een keuze uit kan maken om zich door te laten inspireren. Ook het incorporeren van (historische) aspecten uit de wijk in het ontwerp is een onderdeel van de opdracht. De inzendingen worden gejureerd door een vakjury bestaande uit directeur Martine Gosselink, Ranti Tjan (aankomend directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten), David Roos (directeur STRAAT Museum Amsterdam) en Elisah van den Bergh (Curator NN Kunstcollectie) en een publieksjury. De publieksjury, bestaande uit buurtbewoners, heeft uiteindelijk de laatste stem. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd op een muur in Den Haag. Kunstenaars kunnen zich vanaf 15 mei tot en met 15 juni hun ontwerp indienen via: www.mauritshuis.nl/pitch.

En de volgende muralist is...…..   

In juni 2022 zal muralist Nina Valkhoff (Rotterdam) de tweede muur van het Mauritshuis Murals project voor haar rekening nemen. Zij werkt al meer dan 20 jaar als professionele muralist met kunstwerken over de hele wereld. De passie van Valkhoff ligt vooral bij grote muurschilderingen die ze kan bedekken met planten en dieren (vaak bedreigde diersoorten). Hiermee wil ze mensen bewust maken van hun bestaan en de schoonheid van de natuur te laten zien.

Foto's muurschildering: Ivo Hoekstra

Afbeeldingen

1) Collin_Super_A_Murals_Mauritshuis_01.jpg, 2) Melchior d'Hondecoeter, Kippen en eenden, 1680.jpg, 3) Collin_Super_A_Murals_Mauritshuis_03.jpg

https://www.mauritshuis.nl/   

Datum:
11 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0