Mauritshuis sluit Jubileumjaar af met feestelijke (bezoekers)cijfers

Mauritshuis sluit Jubileumjaar af met feestelijke (bezoekers)cijfers

Het Mauritshuis sluit het Jubileumjaar af met feestelijke cijfers: het museum verwacht in 2022 400.000 bezoekers te mogen ontvangen. Na de corona-jaren 2020 en 2021 betekent dit, dat de Nederlandse bezoeker de weg naar het museum weer weet te vinden.

Maar ook de buitenlandse gasten keerden, zij het beperkter dan in 2019, terug. Nadat op 26 januari de musea na de lockdown hun deuren weer mochten openen, steeg het museumbezoek eerst voorzichtig, om vanaf het voorjaar een stijgende lijn te laten zien. Vanaf juli '22 haalde het Mauritshuis weer bezoekcijfers die deden denken aan het pre-coronajaar 2019.

Martine Gosselink, algemeen directeur: 'Het Mauritshuis team is moe maar zeer voldaan en mag ongelooflijk trots zijn op alles wat het heeft bewerkstelligd. De parel van Den Haag was een lust voor het oog, een heel jaar lang, van binnen én van buiten'.

Het Mauritshuis in 2022:

- ontving 400.000 bezoekers, waarvan 35% uit het buitenland (daarvan 22% Duitsland, 14% Verenigde Staten, 12% België, 9% Frankrijk, 8% Groot-Brittannië).

- organiseerde vier succesvolle tentoonstellingen: In volle bloei, FLASH | BACK, Hallo Vermeer! en Manhattan Masters (t/m 15 januari 2023).

- stapte buiten de muren van het museum met vier enorme 'murals', muurschilderingen in vier Haagse wijken: Super A & Collin van der Sluijs (Nederland), Julien de Casabianca  (Frankrijk), Nadia van Luijk (Nederland) en GLEO (Colombia), in '23 volgt Nina Valkhoff (Nederland).  

- presenteerde het koffietafelboek Pennen over Penselen: 200 schrijvers uit binnen- en buitenland die zich lieten inspireren op de collectie.

- versierde de hele gevel van het museum met een 'onmogelijk boeket': bloemen uit alle seizoenen bij elkaar gezet.

- fleurde het voorplein op met 20 bloembakken waarvan de inhoud elk seizoen werd gewisseld (op dit moment staan er 20 verlichte en versierde kerstbomen).

- voegde twee muzieknummers toe aan de serie Bekijk het Mauritshuis met je Oren; in mei brachten de Haagse musici van Goldband het nummer Psycho uit, deze maand komt DJ en producer San Holo met het nummer Keep you to myself, geïnspireerd op Het Puttertje van Carel Fabritius.

- benoemde twee bijzondere mensen één avond tot directeur van het Mauritshuis voor Maurits&: op 23 september fotograaf en filmmaker Ahmet Polat en op 24 november auteur, journalist, fotograaf, podcastmaker en columnist Tatjana Almuli.

- dook een jaar lang in zijn eigen geschiedenis tussen 1822 en 2022 voor het project Huis vol Verhalen
www.mauritshuis.nl/huisvolverhalen

- presenteerde samen met PostNL op 21 februari een speciale postzegel ter gelegenheid van het Jubileumjaar, ontworpen door Maud van Rossum. Thema, hoe kan het anders, bloemstillevens!

- ontving verschillende prijzen voor de vernieuwde website: Website van het Jaar-award, de Lovie Awards (Peoples choice & Bronze), de Dutch Creativity awards (Bronze) en de Umbraco awards.

- kreeg via Instagram meer dan 100.000 volgers terwijl een miljoen mensen in '22 de Mauritshuis-website bezochten (stijging van 35% t.o.v. 2019). Ook op de website is het Meisje met de parel -zowel vanuit Nederland als internationaal- het meest gezochte collectiestuk.

- zag dat op Instagram het @mygirlwithapearl-account in minder dan twee weken van 1008 naar 2038 volgers steeg. Het Meisje is nog steeds het hoogst gelikete beeld met elke keer ruim 4.000 liefhebbers. De Mauritshuis murals-posts leverden een nieuwe schare fans voor het Mauritshuis op met honderden comments en likes.

- lanceerde dit jaar een speciale Jubileumcampagne op TV, radio, in de stad en online met focus op de tentoonstellingen In volle bloei, FLASH | BACK, Hallo Vermeer, Manhattan Masters en de Mauritshuis muurschilderingen.

- verscheen 10.300 keer in de nationale en internationale media (televisie, print en online).

- was op 27 oktober opeens wereldnieuws toen klimaatactivisten zich vastlijmden aan het Meisje met de parel. Gelukkig hing het Meisje, na één dag 'ziekenboeg', de volgende dag weer op haar vertrouwde plek.

- deed in november een oproep om zich te laten inspireren door het Meisje voor het project My Girl with a Pearl: een presentatie tijdens de afwezigheid van het Meisje (omdat ze 8 weken in het Rijksmuseum te zien is): www.mauritshuis.nl/mygirlwithapearl

- organiseert tijdens de kerstvakantie natuurlijk van allerlei activiteiten:
www.mauritshuis.nl/nu-te-doen/voor-kinderen/kerstvakantie-activiteiten/

- wenst iedereen Fijne Kerstdagen en een Gelukkig & Harmonieus Nieuwjaar

https://www.mauritshuis.nl/

Datum:
22 december 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0