Meisje met de Parel had wimpers en wenkbrauwen

Gisteren werden nieuwe ontdekkingen met betrekking tot ‘Het meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer onthuld.

Het Meisje met de Parel (c. 1665) van Johannes Vermeer is één van de beroemdste schilderijen ter wereld. Twee jaar geleden onderzocht een internationaal team van wetenschappers voor het oog van het publiek het meesterwerk van Vermeer.

Groen gordijn

Een van de meest verrassende ontdekkingen van het nieuwe onderzoek is dat de achtergrond van het Meisje niet zomaar een lege donkere ruimte is: Vermeer schilderde haar voor een groen gordijn. Met de nieuwe technieken zijn diagonalen en kleurverschillen rechtsboven in het schilderij waargenomen die geplooide stof suggereren. Het gordijn verdween in de loop der eeuwen door het ontkleuren van de groene verf.  

Het onderzoek bracht ook het kleurenpalet van Vermeer voor het eerst nauwkeurig in kaart. De ingrediënten voor zijn kleuren kwamen vanuit de hele wereld: gebieden die tegenwoordig tot Mexico en Centraal-Amerika behoren, Engeland en mogelijk Azië of West-Indië. Opmerkelijk is het overvloedige gebruik door Vermeer van ultramarijn van zeer hoge kwaliteit in de hoofddoek en de jas. Gemaakt van de steen lapis lazuli was de vervaardiging van natuurlijk ultramarijn tijdrovend, bewerkelijk en de stof in de 17de eeuw zelfs kostbaarder dan goud. Een ontdekking is dat de steen bovendien mogelijk eerst is verhit bij hoge temperatuur, waardoor deze makkelijker vermalen kon worden en een meer intens blauwe kleur opleverde.

Geen portret

Vermeers Meisje met de Parel was geen portret. Daarvoor heeft het te weinig onderscheidende kenmerken. In Vermeers tijd werden dit soort studies aangeduid als 'tronies'. Ze geven een bepaald type of karakter weer; in dit geval een meisje met een oosterse tulband en een onwaarschijnlijk grote parel in haar oor.

Hoewel een meisje mogelijk voor dit schilderij heeft gezeten en geposeerd, zijn er geen moedervlekken, littekens of sproeten te zien. Echter, terwijl het meisje met het blote oog altijd al leek alsof het geen wimpers had, bleek uit macro-X-stralen fluorescentie scanning en microscopisch onderzoek dat Vermeer kleine haartjes rond beide ogen schilderde.

Deze ontdekkingen maken het Meisje 'persoonlijker' dan eerder gedacht, maar de vraag wie het Meisje precies was blijft een mysterie.

Hoofd onderzoeksteam

Abbie Vandivere, hoofd van het onderzoeksteam: "Ons wetenschappelijk onderzoek heeft ons dichter bij Vermeer en het Meisje gebracht dan ooit tevoren. Het combineren en vergelijken van verschillende wetenschappelijke technologieën heeft zoveel meer informatie opgeleverd dan één enkele technologie op zich zou hebben gedaan. Het Meisje met de Parel is een persoonlijker beeld dan eerder werd gedacht. Dit onderzoek heeft ook de huidige conditie van het schilderij in kaart gebracht, waardoor we eventuele veranderingen in de toekomst optimaal kunnen monitoren".  

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/

Datum:
28 april 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0