Mens op Zee | Het Scheepvaartmuseum

Mens op Zee | Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum presenteert samen met Dutch National Portrait Gallery Mens op Zee. Deze fototentoonstelling toont een veelzijdige maritieme wereld waarin portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.   

Als mens op zee beweeg je tussen twee werelden; tussen de vaste wal die je verlaten hebt en de nieuwe oever aan de overkant. Voor de een is de zee een plek van vrijheid, transitie, dromen of ambitie. Voor de ander van vaste orde, crisis, afwijking of zelfs onvrijheid.

Mens op Zee dompelt je onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. In deze tentoonstelling komt een selectie uit de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum samen met bruiklenen uit heden en verleden in een meeslepende verzameling van foto's en verhalen.

Identiteit en transitie

In Mens op Zee tonen vele vormen van fotografie – een medium dat in 180 jaar grote transities onderging – een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan. Zeevarenden, passagiers, of een eenling op zee: allen reizen van A naar B, bevinden zich tussen twee werelden en varen voorbij de grenzen van het bekende. Het buitengaatse leven gaat hand in hand met vrijheid en transitie, maar ook met sociale structuren en hiërarchie aan boord. Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee en raakt daarmee aan grotere thema's als gender, inclusie en migratie.   

Fotografie in alle soorten en maten

Mens op Zee biedt de bezoeker een inkijk in de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum – die maar liefst 150.000 objecten bevat – en wordt aangevuld met fascinerende bruiklenen en werk van hedendaagse kunstenaars. Deze werken, waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn, nemen de bezoeker mee langs fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersieve beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.

Atelier rond oral history project 'Zee van Ruimte. Queer cultuur op koopvaardijschepen 1950 - 1980

Bij de tentoonstelling is een atelierruimte ingericht rond het oral history project 'Zee van Ruimte. Queer cultuur op koopvaardijschepen 1950 - 80'. In dit atelier kan je op verschillende manieren reflecteren op de tentoonstelling, waar je geprikkeld wordt om na te denken over wat de zee voor jou betekent, over queercultuur en jezelf zijn, over vrijheid en onvrijheid.

• bekijk op groot scherm het interview tussen 2 oud bemanningsleden van SS Rotterdam over de queercultuur aan boord van koopvaardijschepen tussen 1950- 1980.

• of laat op de magneetwand weten wat de tentoonstelling of de zee met jou deed, door middel van magneten waarop woorden en zinsdelen staan.

• of neem (vanaf december 2022) bijvoorbeeld plaats in heerlijke stoelen en luister daar naar interviewfragmenten over de queercultuur aan boord van koopvaardijschepen tussen 1950- 1980.

Een verrassend ontwerp

Dit alles komt samen in een verrassend tentoonstellingsontwerp van prijswinnend ontwerpbureau MAISON the FAUX, met grafische vormgeving door Dana Dijkgraaf DesignMens op Zee is een coproductie van Het Scheepvaartmuseum en Dutch National Portrait Gallery. De tentoonstelling is bij Het Scheepvaartmuseum te zien van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023.

Blijf de komende tijd op de hoogte over de tentoonstelling via onze website en Instagram

Afbeeldingen: 1) Portret van een Javaans bemanningslid aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt in 1938, Alphons Hustinx, collectie HSM, 2) Vier Indonesische bemanningsleden van een schip van de SMN in hun hut, 1923, W.D. Duijf, Collectie Het Scheepvaartmuseum, 3) Mischa-Keijzer, Maro-02, 2016, CollectieHSM, 4) HenkWildschut, Calos, uit de serie Man at Sea, 2004, Collectie Henk Wildschut    

https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/

Datum:
7 oktober 2022 / 28 mei 2023

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0