Met het Residentie Orkest Den Haag van Vivaldi via Mozart naar Valentijn

Op woensdag 29 januari zet Residentie Orkest Den Haag nieuwe musici, zoals de violisten Abel Rodríguez García en David Pablo Bellido Herrero, in de schijnwerpers. In de daaropvolgende weken neemt het Haagse orkest ons via Vivaldi’s seizoenen met Erik Bosgraaf, Farid Sheek en Jorrit Tamminga en Mozarts symfonische meesterwerken met Jan Willem de Vriend mee naar een heerlijk Valentijnsconcert met violist Niek Baar. 

Wo 29 jan, 20.15 uur, Nieuwe Kerk: NIEUWE MUSICI IN DE SCHIJNWERPERS

Licht uit, spot aan! In de Haagse Nieuwe Kerk stelt het Residentie Orkest nieuwe musici aan je voor, zoals de violisten Abel Rodríguez García en David Pablo Bellido Herrero. Dat gebeurt natuurlijk op muzikale wijze met een intiem concert in de sfeervolle kerk. De musici introduceren zelf verrassende stukken en meesterwerken uit het kamermuziekrepertoire. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en kennis te maken met de nieuwe talenten.

Vr 31 jan, 20.15 uur, Paard: EIGHT SEASONS

In de reeks Symphonic Junction in de Haagse poptempel Paard speelt de charismatische blokfluitist Erik Bosgraaf op virtuoze wijze Vivaldi’s Vier jaargetijden. Een lust voor oor én oog, want hij wordt vergezeld door een spectaculaire, op maat gemaakte animatiefilm van Paul en Menno de Nooijer. Met zijn vriend en geluidskunstenaar Jorrit Tamminga verbindt Bosgraaf het Venetië van 1723 met het Den Haag van nu. De uit Iran gevluchte musicus Farid Sheek brengt vervolgens zijn persoonlijke versie van de Vier jaargetijden, geïnspireerd op zijn geboorteplaats Isfahan. Hij bespeelt onder meer de daf, een van ’s werelds oudste percussie-instrumenten.

Za 8 feb, 20.15 uur, Nieuwe Kerk: MOZARTS SYMFONISCHE MEESTERWERKEN

Dirigent Jan Willem de Vriend wordt wel ‘de Nederlandse Harnoncourt’ genoemd, naar de Oostenrijkse oude muziekpionier bij uitstek. In de Haagse Nieuwe Kerk zet De Vriend een van zijn én van Harnoncourts lievelingscomponisten op de lessenaar: Mozart. Harnoncourt was ervan overtuigd dat de laatste drie symfonieën uit de zomer van 1788 een eenheid vormen. En zo worden ze ook uitgevoerd: van de grote introductie in Symfonie nr. 39 via Symfonie nr. 40 tot de apotheose van Mozarts symfonische meesterwerken, nr. 41, de Jupiter.

Vr 14 feb, 20.00 uur, Zuiderstrandtheater: VALENTIJNSCONCERT MET NIEK BAAR

Verover het hart van je geliefde bij de romantische klanken van de jonge violist Niek Baar, die in 2018 het Nationaal Vioolconcours Oskar Back won. In het Haagse Zuiderstrandtheater, waar het Residentie Orkest wordt gedirigeerd door Per-Otto Johansson, speelt Baar onder meer The Lark Ascending van Vaughan Williams. In dit stuk vangt de componist adembenemend mooi het idyllische beeld van een opstijgende leeuwerik. Na Griegs Noorse dansen en Beethovens Tweede vioolromance is het slotstuk de Sibelius’ Vijfde symfonie waarin hij zijn liefde voor de Noorse natuur in gevoelige noten vangt.

Foto’s vlnr: Farid Sheek, Erik Bosgraaf, Jorrit Tamminga en Niek Baar

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Twitter, YouTube

 

Datum:
29 januari 2020 / 14 februari 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0