Mezzosopraan Ellen Pieterse bezingt de liefde met pianist Frank Fahner in CODA Museum

Mezzosopraan Ellen Pieterse en pianist Frank Fahner laten op zondag 2 oktober de liefde klinken in het CODA Museum. De schoonheid en tederheid, maar ook de grilligheid en hardheid van de liefde staan centraal in het muzikale programma dat zij ten gehore brengen bij de tentoonstellingen What Remains en Private Confessions.

De tentoonstelling What Remains toont uiteenlopende aspecten van verval aan de hand van het werk van 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Private Confessions brengt de tekeningen en sieraden van meer dan 35 internationale kunstenaars samen.

Vrouw van zijn dromen

Ellen Pieterse en Frank Fahner nemen de toehoorders mee op een muzikale reis over de hoge toppen en langs de diepe dalen die onlosmakelijk verbonden zijn met de liefde zoals vertaald in muziekstukken door Schumann, Wagner en Elgar. Toen Robert Schumann (1810-1856) in 1840 bijvoorbeeld eindelijk met de vrouw van zijn dromen kon trouwen, leverde dat in een jaar tijd een groot aantal prachtige liederen op.

Met de herinnering aan het verbod van zijn schoonvader om te trouwen met diens dochter Clara nog vers in het geheugen, schreef hij op teksten van Andersen een korte cyclus Opus 40. In het laatste lied wordt een muzikant gek omdat hij niet met de vrouw van zijn keuze mag trouwen. Schumann vond dat onverteerbaar en zocht een passende tekst om de liefde toch te laten zegevieren. Dat was een tekst van Chamisso, van wie Schumann vele teksten op muziek zette.   

Hartstocht

Richard Wagner (1813-1883) schreef in 1854 aan collega-componist Franz Liszt (1811-1886): “Aangezien ik in mijn leven nooit het geluk van de liefde heb mogen proeven, wil ik voor de mooiste van mijn dromen een gedenkteken oprichten, waarin deze liefde van begin tot eind volledig tot bloei kan komen.”

Hij zette de gedichten van de vrouw op wie hij hartstochtelijk verliefd was op muziek. Hiermee gaf hij muzikale uiting aan zijn hartstocht voor Mathilde, de vrouw van zijn mecenas Otto Wesendonck. Hun liefde was stormachtig, maar volgens de overlevering bleef het platonisch.

De zee

De Sea Pictures van Edward Elgar (1857-1934) zijn als de schilderijen van William Turner: grillig, ruig en van een woeste schoonheid terwijl er toch ook altijd licht is. Hij verzamelde de gedichten van een aantal schrijvers om daarmee uiting te geven aan zij  gevoelens voor de zee die leven gaf en leven nam. Het gedicht In Haven is van de hand van zijn vrouw. Het bezingt de liefde die ondanks alles stand houdt en overwint.

De toegang van het concert van Ellen Pieterse en Frank Fahner bedraagt 15 euro en is inclusief toegang tot het CODA Museum. Kaarten zijn op zondag vanaf 13.00 uur te koop aan de CODA Museumbalie.

http://www.coda-apeldoorn.nl/activiteiten/muziek-in-coda-museum/

Datum:
2 oktober 2016

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0