Miró in Cobra Museum

‘Miró & CoBrA. Een experimenteel spel’ verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miró (1893-1983) en CoBrA (1948-1951). Voor het eerst sinds 59 jaar is er weer een grote Miró tentoonstelling in Nederland. Met meer dan 80 werken van de grote meester. “One of the most exciting Miró exhibitions  in a long time”, aldus Joan Punyet Miró, kleinzoon en hoofd van Successió Miró.

De basis voor de oprichting van CoBrA, een internationale groep naoorlogse kunstenaars, werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miró in de Parijse galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miró als een rode draad door de geschiedenis van de beweging. 

Poëtische houding

De verbindende factor tussen tussen Joan Miró en de Cobrakunstenaars is een speelse en experimentele benadering van kunst. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was voor de Spaanse meester en ook voor de naoorlogse generatie van Cobrakunstenaars een bron van kennis en vernieuwing.

Door kunstwerken van Miró en CoBrA met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de gedeelde speelse en poëtische houding die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en de Cobra kunstenaars. 

Katja Weitering, artistiek directeur Cobra Museum: ‘Met Miró & CoBrA heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van een van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20e eeuw samengesteld. De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra beweging, en de eigen collectie van het museum teleggen, werpt Miró & CoBrA een nieuw licht op de Spaanse meester.’

Bevrijding van vorm

De ontwikkeling van Miró wordt in zijn latere periode gekenmerkt door een bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschap vertoont met het werk en de artistieke denkbeelden van verschillende leden van CoBrA. Dit werk is minder bekend bij het grote publiek. En nu voor het eerst in Nederland te zien.

In de tentoonstelling komen uiteenlopende technieken aan bod waarmee kunstenaars experimenteerden waaronder, naast schilderijen, ook werk op papier, keramiek, sculpturen, assemblages, beeldgedichten en kunstenaarsboeken.

De laatste overzichtstentoonstelling vond bijna 60 jaar geleden plaats, in 1956 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Nu, in 2015, is het Cobra Museum erin geslaagd een omvangrijke tentoonstelling van Miró samen te stellen met werken uit binnen- en buitenland. Het Guggenheim Museum in New York kwam met het werk Paysage (1927) en de Scottish National Gallery of Modern Art  met het belangrijke werk Figures and birds (1934-36).  Museo Reina Sofia uit Madrid leende vijf werken uit de periode 1945-1950.

Reconstructie Miró’s studio

De tentoonstelling bevat ruim 80 kunstwerken van Joan Miró en 60 werken van verschillende Cobrakunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky. Een belangrijk onderdeel van de expositie vormt een reconstructie van Miró’s studio in Mallorca, met meer dan 40 originele voorwerpen. Niet eerder werd zijn atelier op zo’n grote schaal nagemaakt. Het is mede mogelijk gemaakt door de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Koop uw tickets hier!

 

 

 

Datum:
10 oktober 2015 / 31 januari 2016

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0