Mondriaan en Maris: De erfelijke last van Simon | Villa Mondriaan

Mondriaan en Maris: De erfelijke last van Simon  | Villa Mondriaan

Mondriaan en Maris: De erfelijke last van Simon Maris belicht de start van twee kunstenaarscarrières. De vriendschap tussen Mondriaan en Maris vormt het startpunt van de tentoonstelling. In het verlengde daarvan komt het werk en de relatie tussen de gebroeders Maris aan bod.

Rond 1900 raken Piet Mondriaan en Simon Maris (1873-1935) bevriend in Amsterdam. Beide kunstenaars zetten onder leiding van hun vaders en ooms de eerste stappen op het kunstenaarspad. Mondriaan werd aangemoedigd door zijn vader Piet Cornelis Mondriaan senior en zijn oom Frits Mondriaan. Simon werd geïnspireerd door de beroemde gebroeders Maris: zijn vader Willem en zijn ooms Matthijs en Jacob.

Landschappen in de stijl van De Haagse School

Als leerling van zijn vader begon Simon zijn carrière met het schilderen van landschappen in de stijl van De Haagse School. Na opleidingen aan de academies van Den Haag en Antwerpen verhuisde Simon rond 1900 naar Amsterdam, waar Mondriaan al in 1892 was komen wonen. Net als Mondriaan, bewandelde Simon zijn eigen pad. In tegenstelling tot het schilderen van landschappen, begon hij zich toe te leggen op portretteren.

Artistiek milieu 

Mondriaan en Maris vormt een aanvulling op de vaste collectie van Villa Mondriaan, waarin het werk van de jonge Mondriaan en zijn drie leermeesters, Mondriaan sr., Frits Mondriaan en de schilder Jan Braet von Überfelt te zien is. Het toont een selectie van werken van Simon en de gebroeders Maris, waarbij aandacht wordt besteed aan de band met en de wisselwerking tussen Simon en zijn familie, als die tussen de drie Maris-broers. Op deze manier is de tentoonstelling verweven door het gehele museum en ontstaat er een nieuw beeld van de artistieke milieus waarin beide kunstenaars opgroeiden en hun ontwikkeling.

https://villamondriaan.nl/

Datum:
30 april 2022 / 25 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0