Monsterdieren in Teylers Museum

In het Teylers Museum is de de familietentoonstelling Monsterdieren te zien. Hierin worden bezoekers meegenomen op een prikkelende zoektocht naar dieren op het snijvlak van feit en fictie. Duidelijk wordt dat de werkelijkheid soms gekker is dan de fantasie.

Echt of nep, daarover gaat Monsterdieren, de fascinerende nieuwe familietentoonstelling van Teylers Museum. Monsterdieren neemt de bezoeker mee op een prikkelende, interactieve expeditie met voorbeelden uit heden en verleden. Het onderscheid tussen mogelijk en verzonnen blijkt niet altijd even scherp. Monsterdieren toont echte en mythisch dieren naast elkaar, van draken tot reuzeninktvissen, van zeeslangen tot sneeuwmannen, en laat zo de bezoeker voortdurend twijfelen.

Eenhoorn

Er waren tijden waarin mensen in de ban waren van fantastische (en soms ook angstaanjagende) monsterlijke wezens. Deze dieren werden vaak zulke spectaculaire eigenschappen toegedicht dat hun bestaan onwaarschijnlijk leek. Was er sprake van collectieve verdwazing of bestonden ze werkelijk? Er toch intuinen is geen schande: het blijkt dat zelfs de besten zich vergisten. Neem ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1325). Hij dacht op zijn reizen een eenhoorn te zijn tegengekomen en noteerde wat teleurgesteld dat dit edele dier uit de Bijbel er helemaal niet zo fraai uitzag, eerder als een lelijke bruut. Waarschijnlijk ging het om een neushoorn. Of denk aan Nessi, het befaamde monster in het Schotse meer dat een toeristenstroom op gang bracht en waarvan sommigen nog altijd denken dat hij bestaat. Andersom had niemand kunnen denken dat de reuzeninktvis uit zeemansverhalen wél echt bestaat.

Kuifje

Halverwege de twintigste eeuw werden de monsterdieren onderdeel van studie. De zogenoemde cryptozoölogie ging zich ermee bezighouden. Boegbeeld was de Belg Bernard Heuvelmans (1916-2001). Heuvelmans richtte de International Society of Cryptozoology op dat onderzoek verrichtte naar ‘verborgen dieren’. Hij raakt bevriend met Kuifje-tekenaar Hergé. Die won advies in voor één van de beroemdste stripalbums ter wereld, Kuifje in Tibet uit 1960, met de verschrikkelijke sneeuwman in de hoofdrol.

Ontdekking

Monsterdieren is een tentoonstelling waar jong en oud zich zal vermaken en die veel ruimte biedt voor ontdekkingen. Te zien is een keur aan objecten, van opgezette dieren tot een zeldzame scalp van de verschrikkelijke sneeuwman, van hedendaagse cultuuruitingen tot ‘bewijs’ in de vorm van voetsporen en nieuwsfoto’s. Voor iedereen die zoölogie, bijzondere dieren, ontdekkingsreizen en wetenschapsgeschiedenis een warm hart toedraagt.

De tentoonstelling is bedacht en gemaakt door antropoloog Jet Bakels, in nauwe samenwerking met Teylers Museum.

https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/monsterdieren

 

Datum:
10 februari 2018 / 10 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0