Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978) is de elfde winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. Eind 2023 openen, als onderdeel van deze prijs, twee tentoonstellingen van haar werk, een bij ons in de Hermitage Amsterdam en de andere in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas.

De jury was vereerd de prijs te kunnen uitreiken aan Mounira Al Solh. Al Solh is volgens de jury een talentvolle kunstenaar wier oeuvre zowel persoonlijk is als politiek en zowel verleidelijk als activistisch. De manier waarop ze, afwisselend verblijvend in Libanon en Nederland, vanuit deze posities culturen en ervaringen in haar werk verenigt én hoe ze daarin haar omgeving betrekt door samen te werken, vindt de jury van groot belang.

Zo spreekt Al Solh voor I Strongly Believe in Our Right to Be Frivolous (2012 – heden) met politieke vluchtelingen en immigranten. Ze portretteert hen, in woord en beeld, op geel gelinieerd papier, dat ze associeert met de bureaucratische rompslomp die vluchtelingen moeten ondergaan. Al Solh geeft hun onvertelde verhalen, voortvloeiend uit de orale geschiedenis in de Arabische cultuur, een stem, een plek in de geschiedenis.

Over Mounira Al Solh

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978, woont en werkt in Zutphen en Beiroet) studeerde in Beiroet en Amsterdam en was van 2012 tot 2014 resident artist aan De Rijksakademie in Amsterdam. Al Solh had solotentoonstellingen bij onder meer Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokyo (2020), Sfeir-Semler Gallery, Beirut, Lebanon (2019), The Art Institute of Chicago, (2018). Haar werk maakte onderdeel uit van Busan Biënnale Korea (2022), Documenta 14 (2017) en van de Biënnale van Venetië (2015) en werd  getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020) en Palais de Tokyo, Parijs (2020).

Over de ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Het is een prijs voor talent in ontwikkeling. De bank wil hiermee kunstenaars de mogelijkheid geven volgende stappen te maken in hun carrière. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte, inclusief een door Irma Boom ontworpen publicatie. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie.

Afbeeldingen: 1) Mounira Al Solh. I strongly believe in our right to be frivolous, 2018, Installation view, Art Institute Chicago, 2) Portrait Al Solh, by Jens Schwarz, 3) foto Janiek Dam, 4) Hermitage Amsterdam   

https://hermitage.nl/

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0