Museon en Omniversum heten voortaan One Planet

Museon en Omniversum heten voortaan One Planet

De Haagse iconen Museon en Omniversum gaan vanaf 20 april samen verder als One Planet. Hét landelijk impactcenter voor een duurzame toekomst neemt bezoekers mee in de uitdagingen waar de wereld voor staat. Met de One Planet Dome, One Planet Expo en One Planet NOW! – inspireren, leren en doen – biedt One Planet een positieve blik op een duurzame toekomst. 

One Planet richt zich op de aarde, mens en duurzame ontwikkeling. Kern is de drietrap ‘inspireren, leren en doen.’ In grootbeeldtheater One Planet Dome bekijk je adembenemende films op het enorme koepelscherm van maar liefst 840 m². Bij One Planet Expo leer je meer over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de VN vóór 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. En op het vernieuwende One Planet NOW! kun je zelf aan de slag en maak je kennis met slimme oplossingen voor de toekomst. 

Inspireren

In One Planet Dome, het grootste koepeltheater in de Benelux, verwonder je je over de schoonheid van onze planeet. Bekijk de adembenemende documentaire-achtige films over natuur, cultuur en wetenschap op het scherm in de vorm van een halve bol, zo groot als een half voetbalveld. Overal om je heen zie je filmbeelden. Daardoor lijkt het alsof je er zelf bij bent. Het sublieme geluidssysteem maakt de beleving nog intenser. Ervaar het zelf, het is ronduit spectaculair. De premièrefilm is Serengeti van producers Karen Gordon en Michael Dalton-Smith. De Serengeti is de thuisbasis van Afrika’s meest iconische dieren en vormt het toneel van een van ’s werelds grootste natuurlijke evenementen: de jaarlijkse migratie van de gnoes. De grootbeeldfilm laat zien dat de natuur een uiterst gebalanceerd ecosysteem is, waarin elke soort haar eigen onmisbare rol speelt. 

Leren

Bij de interactieve One Planet Expo leer je alles over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties om van de aarde een betere plek te maken. Denk aan een betere verdeling van voedsel, water en energie. Ben jij de actieve wereldburger die het verschil maakt? Zet jij voortaan insecten op het menu als nieuwe eiwitbron? Kom je in actie voor een bedreigd dier? Of help je mee het koraalrif redden? Er zijn allerlei mogelijkheden om een positieve bijdrage te leveren aan onze aarde. Het is gemakkelijker dan je denkt.

Door games, museale objecten, beeld en tekst vergroot je je kennis over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Aan het begin van de tentoonstelling pak je een strippenkaart met zeventien prikkelende stellingen. Met deze kaart maak je een reis langs de zeventien doelen van de VN. Beantwoord per doel een prikkelende vraag. Laat je antwoorden aan het einde van je bezoek analyseren en ontdek welk type wereldburger jij bent. 

Doen

One Planet NOW! is dé dynamische ontmoetingsplek en hotspot voor iedereen die onze aarde koestert. De eerste vijf thema’s zijn Eten & Drinken, Mode & Kleding, Bouwen & Wonen, Sport & Bewegen en Mens & Natuur. Onderzoek bijvoorbeeld waar jouw T-shirt van gemaakt is. Van petflessen, eucalyptus of koffiedrab? Of bekijk een modeshow van tweedehands kleding. Doe mee aan een kookworkshop met groenten die de supermarkt niet halen. Of ervaar bij From Pee to Tea dat je van urine een kopje muntthee kunt zetten.

Bij One Planet NOW! maak je kennis met slimme oplossingen voor de toekomst. Ontwerpers, onderzoekers en ondernemers tonen hun creatieve initiatieven. Hoopgevende innovaties waarvan de wereld eerlijker, vrolijker en leefbaarder wordt. One Planet NOW! geeft je praktische handvatten om mee aan de slag te gaan. Laat je verrassen en ontdek hoe makkelijk je zelf het verschil maakt. 

Website One Planet 

Datum:
25 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0