Museum Boijmans van Beuningen brengt ‘Gek van Surrealisme’

Museum Boijmans van Beuningen presenteert een groot overzicht van topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen.

Het is geen toeval dat de allereerste Europese overzichtstentoonstelling van René Margritte in 1967 plaatshad in Museum Boijmans van Beuningen. Mede dankzij de toewijding van conservator Renilde Hammacher-Van den Brande (1913-2014) was het museum toen net begonnen met de opbouw van een indrukwekkende collectie surrealistisch werk.

Dali in Rotterdam

Het museum organiseerde tentoonstellingen over kunstenaars als Man Ray en René Margritte. In 1970 werd het eerste Europese retrospectief van Salvador Dali geopend in Rotterdam. Mede door de komst van de kunstenaar zelf deed deze expositie veel stof opwaaien, bezoekers stonden er uren voor in de rij. 

Het surrealisme zou een van de pijlers worden van het museum. De internationaal hoog aangeschreven verzameling bevat werk van kunstenaars als René Margritte, Salvador Dali, Yves Tanguy en Paul Delvaux. De collectie dijt nog altijd uit, er wordt nog steeds aangekocht.

Papillons

Naast een schat aan surrealistische kunstwerken bezit het museum een verzameling bibliofiele publicaties, tijdschriften en manifesten die het surrealistisch profiel compleet maken. Bijzonder zijn de kleine vlugschriften die papillons (vlinders) heten en die die kunstenaars op straat aan de voorbijgangers uitreikten. De kunstenaars riepen de mensen op om surrealistisch te gaan denken.

Het surrealisme ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw in Parijs. Beeldend kunstenaars, dichters en denkers voelden zich tot elkaar aangetrokken in hun afkeer van kleinburgerlijkheid en hun voorkeur om associatief te denken, zonder tussenkomst van de ratio. Surrealisme is eerder een levenshouding dan een beweging.

De droom

Surrealistische kunstenaars geloofden in de droom. Kunstenaars als Salvador Dali, Max Ernst, René Margritte en Joan Miró mengden materialen en technieken en wisten met hun werk te ontregelen en te verwarren. De ruim 300 werken in de expositie, afkomstig uit vier privécollecties, zijn voor het eerst samengebracht.  

De internationaal reizende tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met twee gerenommeerde kunstmusea: de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh en de Hamburger Kunsthalle

http://surrealismeinboijmans.nl/

Datum:
11 februari 2017 / 28 mei 2017
Points of interest:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0