Museum Panorama Mesdag onthult genomineerden Open Call Panoramafotografie

Museum Panorama Mesdag onthult genomineerden Open Call Panoramafotografie

Met trots presenteert Museum Panorama Mesdag de 10 genomineerde fotografen van de Open Call: Panoramafotografie. Deze 10 fotografen lieten zich inspireren door de onmetelijke zeegezichten van fotograaf Siebe Swart (1957) uit de tentoonstelling Time & Tide. De opdracht was een panoramabeeld in zwart-wit in te sturen, een zeegezicht of waterlandschap, met abstracte kwaliteiten.

De 10 geselecteerde inzendingen worden op groot formaat tentoongesteld in het museum en zijn vanaf 2 februari tot en met 28 augustus te zien voor publiek.

Jury

Uit ruim 130 foto-inzendingen afkomstig uit Nederland en België heeft de vakjury, bestaande uit Tracy Metz (journalist NRC), fotograaf Siebe Swart en Adrienne Quarles van Ufford, conservator van Museum Panorama Mesdag een evenwichtige en weloverwogen keuze gemaakt. Daarbij is gelet op aandacht voor de ruimtelijkheid van het landschap, het licht en een zekere mate van abstractie in het landschap. De selectie geeft een mooi beeld van het talent van deze professionele én amateurfotografen. Het is verrassend om te zien hoe goed de kandidaten hebben gekeken naar het werk van Siebe Swart, terwijl de foto's tegelijkertijd van originaliteit getuigen. Uit deze 10 fotografen wordt uiteindelijk één winnaar geselecteerd.

Minke Schat, directeur Museum Panorama Mesdag:” Het panorama van Mesdag is nog altijd een actuele kunstvorm waar hedendaagse kunstenaars nu hun eigen interpretatie aan geven. In de traditie van Mesdag, die in zijn tijd in het museum al hedendaagse tentoonstellingen organiseerde, vinden wij het verbinden van heden en verleden belangrijk. Zo blijft het artistieke gedachtegoed van Mesdag een tijdloos fenomeen”.

Prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking op zondag 13 februari zal de overall winnaar bekend worden gemaakt door fotograaf Siebe Swart. De winnaar ontvangt uit handen van de fotograaf een gesigneerd exemplaar van zijn fotoboek Time and Tide Wait for No Man. Daarna zal de expositie officieel geopend worden door Minke Schat, directeur Museum Panorama Mesdag.

Genomineerden

De 10 genomineerde fotografen van de Open Call zijn, in alfabetische volgorde:

 1. Wim Bijlsma
 2. Gilbert Claes
 3. Robert Fink
 4. Sjoerd van der Hucht
 5. Kees Kroon
 6. Kurt De Meulemeester
 7. Roelof Moorlag
 8. Roderik van Nispen
 9. Edwin Paree
 10. Ton Verweij

De Open Call: Panoramafotografie wordt mede mogelijk gemaakt door Profotonet

Bij deze tentoonstelling Time & Tide is de gelijknamige publicatie verschenen van Siebe Swart: Time and Tide wait for no Man, verkrijgbaar in de museumwinkel en webshop (€ 74,50).

Afbeeldingen

1) Wim Bijlsma, 2) Gilbert Claes, 3) Edwin Paree, 4) Robert, 5) Sjoerd van der Hucht, 6) Kees Kroon, 7) Roelof Moorlag, 8) Roderik van Nispen, 9) Ton Verweij, 10) Kurt Demeulemeester

https://panorama-mesdag.nl/

Datum:
2 februari 2022 / 28 augustus 2022
Type activiteit:

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0