Museum Prinsenhof Delft heropent op 1 juni tentoonstelling over Zilver

Museum Prinsenhof Delft heropent op 1 juni tentoonstelling over Zilver

Op 1 juni heropent Museum Prinsenhof Delft zijn deuren. Vanaf dat moment is ook de nieuwe tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 te bezoeken. De tentoonstelling, die van eind maart tot eind augustus te zien zou zijn, wordt verlengd tot en met 3 januari 2021. 

Het museum heeft maatregelen genomen om 1,5 meter afstand te kunnen bewaren en de bezoekers een veilig en comfortabel museumbezoek te bieden. Zo wordt er gewerkt met tijdsloten die online gereserveerd dienen te worden. Tickets zijn vanaf eind mei verkrijgbaar op www.prinsenhof-delft.nl. 

Nieuwe tentoonstelling 

Met de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 presenteert Museum Prinsenhof Delft voor het eerst in 50 jaar een overzicht van het mooiste zilver dat vanaf het begin van de 17de eeuw in Delft is gemaakt. Te zien zijn topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw. 

Hoogtepunten uit de vooraanstaande eigen zilvercollectie worden aangevuld met bijzondere bruiklenen uit het onder andere het Rijksmuseum, het Boston Museum Fine Arts en uit vooraanstaande particuliere collecties. Vanwege de Coronacrisis zijn enkele bruiklenen uit Groot-Brittannië nog niet naar Nederland vervoerd. De tentoonstelling is voor alle museumbezoekers zonder toeslag te bezoeken. 

Delftse topstukken 

Vanaf het einde van de 16de eeuw tot en met halverwege de 17de eeuw werden in Delft absolute topstukken gemaakt. Grote meesters zoals vader en zoon Nicolaes en Adriaen de Grebber maakten fantastische drinkbokalen, nautilusbekers en tafelstukken voor de elite. 

Deze zilveren topstukken vormden het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. In de 18de eeuw bedienden zilversmeden zoals Cornelis van Dijck en Dirk van de Goorberg de Delftse beau monde met topkwaliteit zilver naar de laatste Europese mode. De wijnkoelers, kandelaars, terrines, broodmanden en ook het tafelbestek en dienbestek zorgden ervoor dat hun gasten letterlijk schitterend werden ontvangen.  

Sociale functie centraal 

Zilver markeert de grote gebeurtenissen in het leven, geeft duiding aan het sociale verkeer en verbindt generaties met elkaar, tot de dag van vandaag. Centraal in de tentoonstelling staat dan ook de sociale functie van de getoonde voorwerpen. Waarom werden deze stukken gemaakt? Waarom had de Nederlandse burgerij zoveel geld over voor deze spektakelstukken? Wat wilden ze ermee illustreren en hoe leidde dat tot de ongekende opbloei van het ambacht in Delft? 

De tentoonstelling biedt antwoordt op al deze vragen aan de hand van vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan het maakproces en de kwaliteit van een aantal topstukken. In een korte film vertellen bezitters van zilver over de belangrijke rol die deze zilverstukken spelen in hun families. 

Veilig naar het museum 

De heropening van het museum vindt conform de richtlijnen en veiligheidseisen van het RIVM plaats, waarbij het protocol van de Museumvereniging gehanteerd is. Voorlopig is het bezoeken van Museum Prinsenhof Delft uitsluitend mogelijk door voorafgaand aan het bezoek online een ticket te reserveren, waarbij een beperkt aantal bezoekers per tijdslot binnen gelaten wordt.

Hiermee wordt drukte in het museum voorkomen. Er is in het museum een eenrichtingsroute opgesteld, zodat een bezoeker zich veilig en op 1,5 meter afstand van andere personen in het museum kan verplaatsen. Ook worden aanraakoppervlakken geïntensiveerd schoongemaakt en is er op verschillende plekken desinfecterende handgel beschikbaar. Museum Prinsenhof Delft is ook met de auto goed bereikbaar. Bezoekers kunnen parkeren in de nabijgelegen Prinsenhofgarage.

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is hét kunst- en cultuurhistorische museum van Delft. De vaste opstelling is gebaseerd op drie thema’s die samen het fundament vormen van het museum: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Het museum laat zien hoe deze Nederlandse iconen aan de stad Delft zijn verbonden en hoe zij het gezicht van Nederland mede hebben bepaald.

Aan de hand van tentoonstellingen en een veelzijdige programmering wordt dit telkens vanuit een andere invalshoek belicht. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw behoort tegenwoordig tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Afbeelding: Ronde koeler voor glazen, jaarletter I, 1714, Cornelis van Dijck, Particuliere collectie. (foto Albertine Dijkema, Amersfoort)  

www.prinsenhof-delft.nl

Datum:
1 juni 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0