Museum Prinsenhof Delft onthult kunstwerk van Hozan Zangana / buitententoonstelling bij De Delftse Blik

Museum Prinsenhof Delft onthult kunstwerk van Hozan Zangana / buitententoonstelling bij De Delftse Blik

Op 20 november onthult Museum Prinsenhof Delft het imposante kunstwerk Malawa van Koerdisch beeldend kunstenaar Hozan Zangana in de Waalse kerk bij het museum.

Malawa – thuis in het Koerdisch – is een serie kunstwerken die samen met Nieuwe Delftenaren (waaronder vluchtelingen en migranten), nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied, Delftse studenten en jongeren van sociaal-culturele instelling CANIDREAM zijn gemaakt. Deelnemers uit deze verschillende gemeenschappen in de stad Delft delen de afgelopen maanden hun persoonlijke ervaringen met veiligheid.

Buitententoonstelling

Deze persoonlijke verhalen staan ook centraal in een bijzondere buitententoonstelling aan de Oude Delft, waarmee het museum letterlijk buiten de muren van het Prinsenhof treedt. De buitententoonstelling en kunstwerken zijn onderdeel van het participatieproject De Delftse Blik, waarin Museum Prinsenhof Delft samen met inwoners van Delft met een nieuwsgierige en onderzoekende blik naar de collectie kijkt om actuele thema’s een plek te geven.

Imposante familiesculpturen in de Waalse kerk

De Waalse kerk wordt vanaf 20 november gevuld door zeven imposante sculpturen die samen Malawa vormen. Drie sculpturen verbeelden het onveilige leven van een vluchtelingenfamilie, een rode draad in Hozan Zangana’s eigen leven als Koerdische vluchteling. De objecten symboliseren een familie en zijn gemaakt van materialen die verwijzen naar het vluchtelingenbestaan, zoals tentdoek en verhuisdekens. Tijdens de gesprekken over veiligheid ontstaat er een sterke band met de deelnemers uit de vier Delftse communities van De Delftse Blik. Geïnspireerd door deze mooie persoonlijke verhalen maakt Hozan Zangana nog een serie van vier kunstwerken. Deze werken zijn eerst in de Waalse kerk en vanaf begin 2023 op verschillende locaties door de stad te zien.

“Veiligheid is voor mij iets tijdelijks, gerelateerd aan wat er gaande is op een willekeurig moment. Als het regent voel je je veilig onder een paraplu. Als de zon schijnt voel je je veilig in de schaduw.” 

– Hozan Zangana

“Met De Delftse Blik voegen we samen met inwoners van Delft hedendaagse perspectieven toe aan de historische verhalen en objecten die we in ons museum tonen. Het ontroerende werk dat kunstenaar Hozan Zangana heeft gemaakt, raakt en verbindt en zet tegelijkertijd aan tot nadenken. Wij zijn er trots op dat dit werk straks niet alleen in het museum te zien is, maar ook op andere plekken in de stad bij de communities waarmee we samenwerken.''

– Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Over Hozan Zangana

Hozan Zangana (1983) is een Koerdische kunstenaar en ontwerper, gespecialiseerd in het maken van beelden en bruikbare objecten. Op vijftienjarige leeftijd vluchtte hij naar Nederland, waar hij een paar jaar later aan zowel de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven studeerde. Zijn eerste collectie abstracte objecten was gebaseerd op een Koefisch schrift genaamd ‘Vormen uit Intuïtie’ en werd in Dubai, Milan en New York vertoond. In 2017 werd Hozan genomineerd voor de Wallpaper* Designer Of The Year Award. Hij maakte een installatie voor Dubai Design Week en presenteerde in 2014/2015 zijn werk Design Column #9 in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. 

Buitententoonstelling op de Oude Delft

Dit jaar treedt het museum letterlijk buiten de muren van het Prinsenhof met een buitententoonstelling op de Oude Delft. Museum Prinsenhof Delft stelt de verschillende deelnemende gemeenschappen de vraag: Wat betekent veiligheid voor jou? Hierbij komen bijzondere verhalen aan het licht. Naar aanleiding van die verhalen heeft elke groep een object uit het museum gekozen, dat hun blik op veiligheid het beste verbeeldt. Deze selectie verhalen en objecten is vanaf zondag 20 november te zien op de Oude Delft.

De Delftse Blik maakt verbinding met inwoners van de stad

Met De Delftse Blik zoekt Museum Prinsenhof Delft verbinding met de stad en haar inwoners. Dit doen we sinds 2021 door de geschiedenis en collectie rond Willem van Oranje in het Prinsenhof en in Delft te koppelen aan hedendaagse thema’s, zoals vrouwen, veiligheid en vrijheid. Zo maken we samen met Delftenaren nieuwe en meerstemmige programma’s en activiteiten die van waarde zijn voor Delft. Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema, in 2022 veiligheid. Deze maand precies 450 jaar geleden vluchtte Willem van Oranje naar Delft, op zoek naar een veilige thuishaven. Jongerenorganisatie CANIDREAM sloot zich in 2022 aan als inhoudelijk partner bij het project. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Fonds 1818, Rabobank en De Laatste Eer. Meer informatie op www.dedelftseblik.nl.

Afbeeldingen

1) Kunstenaar Hozan Zangana, foto Vera Bos, 2) Hozan Zangana met een aantal Nieuwe Delftenaren bij een workshop in Museum Prinsenhof Delft, 3) foto Vera Bos, Schets sculptuur Geboorte uit Malawa van Hozan Zangana

https://prinsenhof-delft.nl/

Datum:
20 november 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0