Museum Prinsenhof Delft weer open met nieuwe tentoonstelling 'Jingdezhen. 1000 jaar porselein'

Museum Prinsenhof Delft weer open met nieuwe tentoonstelling 'Jingdezhen. 1000 jaar porselein'

Op 5 juni gaan de deuren van Museum Prinsenhof Delft weer open en is eindelijk de nieuwe tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein te zien. Voor het eerst in Nederland staat dé porseleinstad van China centraal in een tentoonstelling.

Al 10 eeuwen lang wordt hier porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. In deze stad is, ondanks de turbulente geschiedenis van China, met periodes van grote bloei en verval, de porseleinproductie altijd doorgegaan. In Jingdezhen. 1000 jaar porselein reist de bezoeker aan de hand van ruim 90 topstukken, in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis.

Ming-porselein

Al staan we er niet bij stil, we worden dagelijks omringd door porselein uit Jingdezhen. De invloed van Jingdezhen op de porseleinindustrie en kunstenaars wereldwijd is groot. In de tentoonstelling is een rijke verzameling van Jingdezhen-porselein uit Nederlandse topcollecties en eigen collectie bijeengebracht. De objecten zijn gekozen vanwege hun schoonheid, de vakkundige ambachtelijke uitvoering of vanwege hun historische betekenis. Te zien is het vroegste porselein uit de 10de eeuw, het befaamde Ming-porselein, topstukken van exportporselein voor Azië en Europa en het laatste keizerlijke porselein van de 19de eeuw. Naast het gebruiksporselein komt ook het kunstporselein van de allereerste en hedendaagse porseleinkunstenaars aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het porselein dat door Nederland werd geïmporteerd en een inspiratiebron vormde voor de Delftse pottenbakkers, wat uitmondde in de ontwikkeling van het wereldberoemde Delfts Blauw.

Stad komt tot leven

De tentoonstelling vormt een reis door de stad Jingdezhen en haar geschiedenis. Door toepassing van hedendaagse fotografie van Aart Kooij komt de stad komt tot leven. De internationaal befaamde fotograaf Aart Kooij (1961) woont sinds 2001 in Azië en werkt als fotograaf voor onder andere NRC Handelsblad en Trouw. Zijn fotografie zet de deur van de porseleinfabrieken open en laat zien waar de pottenbakkers bezig zijn met hun ambacht. Ook is er voor iedere bezoeker een gratis reisgids met foto's, kaarten en wetenswaardigheden over de geschiedenis en de symboliek van het porselein en de stad.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten zoals een thuisworkshop porselein schilderen, (online) lezingen en taxatiedagen in samenwerking met het Britse veilinghuis Bonhams. Het complete programma is terug te lezen op www.prinsenhof-delft.nl/Jingdezhen.

Porselein uit je kast

In mei riep Museum Prinsenhof Delft inwoners van Delft op om thuis in hun kast op zoek te gaan naar een porseleinen voorwerp met een bijzonder verhaal. Het mocht een mooi erfstuk zijn, maar ook een alledaags voorwerp. De voorwerpen met de mooiste verhalen krijgen een plek in de mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ die van 10 juli 2021 t/m 16 januari 2022 in het museum te zien zal zijn.

Samenwerkingspartners

Voor Jingdezhen. 1000 jaar porselein is er een samenwerking met het Rijksmuseum, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, het Kunstmuseum Den Haag, het Groninger Museum, Museum Volkenkunde in Leiden, het Zeeuws Museum in Middelburg, verschillende particuliere bruikleengevers en het Nederlandse designmerk pols potten. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, het Mondriaan Fonds, Rabobank, De Laatste Eer en Westvest Notarissen.

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig en dynamisch museum gesitueerd in het hart van de historischebinnenstad. Het vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis en de bijzondere rol die Delft hierin speelt. Drie nauw met de stad verbonden thema’s - Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw - staan aan de basis van de programmering. Bezoekers worden ondergedompeld in het rijke verleden, de kunst en de cultuur van Delft, die van de stad tot op de dag van vandaag een inspirerende plek maken. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienstdeed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw staat in de lijst met 100 belangrijkste nationale monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tickets zijn te bestellen via prinsenhof-delft.nl/tickets

https://prinsenhof-delft.nl/

Datum:
12 februari 2021 / 9 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0