Museum Weesp werpt nieuw licht op de Afrikaanse geschiedenis van Nederland

Afgelopen vrijdag is in Weesp de expositie ‘Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen’ geopend.  

In de achttiende eeuw hebben rijke Hollandse families wel vaker een Afrikaanse bediende. Het is ook statusverhogend. Met prachtige kleding aan laten notabelen zich op schilderijen vastleggen met hun bedienden uit verre oorden. Er zijn tientallen schilderijen met dergelijke taferelen, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Hoe heette Christiaan?

Het idee dat deze Afrikaanse mannen trouwen, kinderen krijgen en hierdoor onze directe voorouders kunnen zijn, werpt nieuw licht op onze geschiedenis. Christiaan van der Vegt is in de achttiende eeuw de Afrikaanse bediende van de burgemeester van Weesp. Hij trouwt met een Weesper meisje en krijgt met haar tien kinderen.

Ruim 250 jaar later doet Annemieke van der Vegt onderzoek naar haar voorouders in Weesp. Zij vindt iets heel bijzonders. De uitkomst laat haar niet meer los. Zij start een zoektocht naar de ware identiteit van Christiaan die te volgen is op een website ‘Hoe heette Christiaan? ’.

Gedenkplaatje

Als onderdeel van het programma rond de expositie verzorgt Annemieke van der Vegt op zondag 23 april een lezing met de titel ‘Hoe heette Christiaan? Zoektocht naar een vergeten levensverhaal’. Ze verzorgt ook een rondleiding door Weesp op zondag 7 mei, met aansluitend de onthulling van een gedenkplaatje op een bankje in de stad, ter nagedachtenis van Christiaan van der Vegt, geboren aan de Kust van Guinee, ca. 1743 – Weesp, 1825.

http://www.museumweesp.nl/beleef/huidige-tentoonstelling/ http://www.hoeheettechristiaan.nl/ http://bit.ly/2n7jLoZ

Datum:
25 maart 2017 / 31 augustus 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0