Nadia Moussaid host 27 januari online talkshow Annex over het kunstmuseum en de stad

Nadia Moussaid host 27 januari online talkshow Annex over het kunstmuseum en de stad

Bekende cultuurmakers, museumexperts, journalisten en politici nemen deel aan talkshow ter ere van afscheid Ann Demeester als directeur Frans Hals Museum

Nu musea tot minstens 25 januari gesloten blijven wegens de verlengde lockdown, is de discussie over de betekenis van musea voor de maatschappij actueler dan ooit. Presentator Nadia Moussaid (Op1) host op 27 januari ANNEX, de online talkshow over de veelzijdige rol van het kunstmuseum waarmee Ann Demeester afscheid neemt als directeur van het Frans Hals Museum. In het multidisciplinaire programma geeft een breed scala aan mensen hun visie op de rol van het kunstmuseum in een middelgrote stad als Haarlem.

Museumexperts, programmamakers, burgemeester etc. 

Van museumexperts Meta Knol (oud-directeur De Lakenhal), Marc de Beyer (directeur Teylers Museum), Tom van der Meulen (curator Amsterdam Museum) en programmamakers zoals Neide Bastos (creatief directeur Kunstnest Haarlem) en Richard Kofi (hoofd programmering Bijlmer Parktheater) tot de burgemeester van Haarlem Jos Wienen, opiniemaker Frénk van der Linden en kunstjournalist Merel Bem. Ook zijn er optredens van o.a. Haarlems singer-songwriter Will Knox, theatermaker Steef de Jong en choreografe Charlotte Bouckaert. De online talkshow ANNEX is op 27 januari vanaf 14 uur live te volgen via www.franshalsmuseum.nl/annex.

Annex: talks, performances en muziek over het kunstmuseum en de stad

Ann Demeester neemt na acht jaar afscheid van het Frans Hals Museum om directeur te worden van Kunsthaus Zürich. Tijdens haar directeurschap maakte Demeester zich hard voor de kracht van kunst in de maatschappij en de rol die een kunstmuseum als het Frans Hals Museum hierin kan spelen. Beroemd is haar uitspraak “Kunst behoort tot de schijf van vijf”. Met haar team wijdde ze zich aan de ontwikkeling van het Frans Hals Museum tot transhistorisch museum door de kunstmatige tijdsgrenzen tussen oude en hedendaagse kunst op te heffen en kunstwerken samen te tonen rond actuele thema’s als arm/rijk, man/vrouw, import/export. Hierdoor versterkte ze de aansluiting van het museum op de huidige maatschappij. In haar zoektocht naar de rol van het kunstmuseum in een stad als Haarlem sprak Ann Demeester de afgelopen jaren met mensen van allerlei achtergronden en expertises, van Mug tot nieuwe Nederlander, van cultuur tot politiek en van zorg tot onderwijs en maatschappelijke participatie. Ter ere van haar afscheid nodigt ze bevlogen sprekers en dwarse denkers uit om hun visie over het kunstmuseum in een middelgrote stad te delen.

Ideeën Haarlemmers 

Ook riep ze betrokken Haarlemmers op om hun ideeën te delen over hoe een kunstmuseum Haarlem nóg leuker kan maken. De inzendingen liepen uiteen van ideeën voor de tuin tot hoe meer voor kinderen te doen. Op basis van een aantal van deze voorbeelden wordt tijdens ANNEX gesproken rond het thema ‘het museum van en voor iedereen’. Ann Demeester: ”We willen in het Frans Hals Museum mensen anders laten kijken en daardoor meer laten zien. Dat begint ermee, dat we zelf ook anders gaan kijken. Door de blik van buiten het museum naar binnen te halen en als museum buiten onze muren te treden, ontstaan verrassende ideeën en groeit de relevantie van het museum voor meer mensen. Je hoeft geen kunstexpert te zijn om mee te denken over de rol die een museum kan spelen in een stad als Haarlem.”

De talkshow ANNEX wordt 27 januari live online uitgezonden vanaf 14 uur vanuit poppodium Patronaat. Meer informatie over het programma is te vinden op www.franshalsmuseum.nl/annex.

Afbeeldingen

1) Ann Demeester in het Frans Hals Museum, foto: Jacqueline de Haas, 2) Beeld/design: Curly and Straight i.s.m. foodstylist Anne-Fleur Sanders, in opdracht van het Frans Hals Museum gebaseerd op de uitspraak van Ann Demeester bij Buitenhof in mei 2021, 3) Nadia Moussaid host 27 januari online talkshow ANNEX over het kunstmuseum en de stad, foto: Geert Broertjes   

https://www.franshalsmuseum.nl/nl/

Datum:
27 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0