NDT 1 met ‘Sometimes, I Wonder’ exclusief in Den Haag en Rotterdam

In het jubileumseizoen van het zestigjarige NDT mag een ode aan Jiři Kylián niet ontbreken. Als artistiek directeur en choreograaf heeft hij een onuitwisbare stempel op het gezelschap gedrukt. In Sometimes, I Wonder – van 6 t/m 23 februari 2020 exclusief in Den Haag en Rotterdam – danst NDT 1 drie van zijn werken. Tickets zijn onder meer te koop via de website van Nederlands Dans Theater 

Een explosief meesterwerk van Kylián. Sensueel en gevoelig, fragiel en poëtisch. Bella Figura (1995), één van de klassiekers op het repertoire van NDT, moet je een keer gezien hebben. Het visueel wonderschone werk, op barokmuziek van onder anderen Pergolesi en Vivaldi, buit de expressieve talenten van de dansers volledig uit.  

Less is more and more is less. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers met grootse gebaren en intrigerende teksten een bijzondere familiegeschiedenis. Deze filosofische overpeinzingen tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren omlijsten drie tijdloze, beeldschone duetten, waarin energieke bewegingen subtiel vertragen tot bijna stilstaande beelden.  

Voor Vanishing Twin, genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2008’, liet Kylián zich inspireren door het gelijknamige medische fenomeen waarbij tijdens de zwangerschap van een tweeling de ene foetus de andere verdringt, totdat deze compleet verdwijnt. Dit ballet staat symbool voor eindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant die wij allen hebben, maar liever niet laten zien. 

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië, 1947) was bijna een kwarteeuw artistiek directeur van Nederlands Dans Theater (NDT). Na drie balletten voor NDT te hebben gemaakt, werd hij in 1975 samen met Hans Knill artistiek leider van het gezelschap. In 1978 richtte hij samen met Carel Birnie NDT 2 op om jonge dansers de kans te geven hun talenten te ontwikkelen en artistieke persoonlijkheden te ontplooien. In 1991 initieerde hij NDT 3, waarin juist ruimte geboden werd aan ‘oudere’ dansers. Zo werd NDT het eerste gezelschap ter wereld dat de drie dimensies van het leven van een danser liet zien. Na een bijzondere staat van dienst droeg Kylián in 1999 de artistieke leiding over, maar bleef hij tot 2009 als huischoreograaf verbonden aan het gezelschap. 

SOMETIMES, I WONDER

do 6, vr 7, za 8, di 11, wo 12 & do 13 feb: Zuiderstrandtheater, Den Haag

wo 19, do 20, vr 21, za 22 en zo 23 feb: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam  

Nederlands Dans Theater website, seizoenstrailer, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube

 

Datum:
6 februari 2020 / 23 februari 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0