Nederland kookt Romeins

Geschiedenis- en kookliefhebbers opgelet! In april 2018 start Nederland kookt Romeins, een kookwedstrijd voor avontuurlijke koks en kookgrage geschiedenisliefhebbers die een uitdaging niet uit de weg gaan.

Wek een gerecht van 2000 jaar oud op creatieve wijze tot leven op basis van een Romeins boodschappenlijstje. Misschien mag jij dan tijdens de finale in de Nationale Romeinenweek je gerecht koken voor een professionele jury!

Kook mee

Ga de uitdaging aan en kook één van de tien geselecteerde Romeinse recepten. De recepten komen uit het enige overgeleverde kookboek uit de oudheid, De re coquinaria oftewel Over de kookkunst. Kenmerkend voor recepten uit de oudheid is dat er nauwelijks hoeveelheden en bereidingswijzen in vermeld worden. De recepten zijn als het ware slechts boodschappenlijstjes. Dat is enerzijds wellicht lastig, maar biedt anderzijds mogelijkheden tot veel creativiteit!

Stemmen

Uitgeschreven recepten met foto en eventueel video lever je tussen 1 en 25 april aan op kookwedstrijd@romeinen.nu. Van 28 april t/m 3 mei kan publiek stemmen op de inzendingen. De makers van de drie gerechten die het hoogst eindigen in de stemming worden uitgenodigd om op zondag 6 mei hun gerecht voor een professionele jury te koken in Castellum Hoge Woerd in Utrecht.

Castellum Hoge Woerd staat die hele dag in het teken van de Romeinen, ter gelegenheid van de Nationale Romeinweek. De professionele jury bestaat uit culinair schrijver Onno Kleyn, archeoloog Erik Graafstal en culinair historica Manon Henzen. Het prijzenpakket bevat een workshop Romeins koken, een boekenpakket over Romeinse geschiedenis en diverse Romeinse lekkernijen. En als je gerecht heel erg in de smaak valt bij de jury, is er een kans dat je recept in de Volkskeuken terecht komt…

Doe mee aan Nederland kookt Romeins en ervaar hoe inspirerend de Romeinse keuken voor jou kan zijn! Je vindt alle informatie, inclusief de boodschappenlijstjes, de procedure en de voorwaarden, op www.romeinenweek.nl

Nederland kleurt Romeins

Nederland kookt Romeins is een initiatief van RomeinenNU en eet!verleden, waarmee zij op een aantrekkelijke manier meer aandacht voor Romeinse geschiedenis willen genereren. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Romeinenweek, een week waarin heel Nederland negen dagen lang Romeins kleurt. Voor vragen: stuur een mailtje naar Mirjam Scheeres, coördinator van deze kookwedstrijd, via kookwedstrijd@romeinen.nu.

Afbeeldingen: 1) Romeinse balletjes, 2) Romeinse kruidenkaas, foto’s Jeroen Savelkouls, 3) Vloermozaïek van Romeinse eetkamer met etensresten, Vaticaanse Musea

 

Datum:
28 april 2018 / 3 mei 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0