Nederlands Fotomuseum brengt eerste museale solotentoonstelling van Sanja Marušić

Nederlands Fotomuseum brengt eerste museale solotentoonstelling van Sanja Marušić

In 2021 kocht het Nederlands Fotomuseum dertien werken aan van Sanja Marušić uit de serie Flowers in December (2015-2016). Haar werk vormt een belangrijke aanvulling op de reeds bestaande collectie geënsceneerde fotografie en voegt daar een hedendaagse, vrouwelijke stem aan toe.

Van 18 februari t/m 18 juni 2023 toont het Nederlands Fotomuseum de allereerste museale solotentoonstelling van deze veelzijdige kunstenaar: OUT OF THIS WORLD.

Felgekleurde, intieme zelfportretten tonen een zoektocht naar haar positie in de wereld; de relatie tussen mens en natuur, het vinden van evenwicht in relaties en in moederschap. Stap binnen in het brein van Sanja Marušić, ontsnap aan de alledaagse realiteit en laat je meevoeren op een reis die al je zintuigen prikkelt.

Out of this world

Gastcurator en ontwerper Mira Matić ontwierp voor deze tentoonstelling een bijzonder ruimtelijk object. Het gesloten, organische volume is een metafoor voor het brein van Sanja Marušić. Genesteld tussen de betonnen kolommen van het Nederlands Fotomuseum, dwingt de grafische buitenlaag met de kenmerkende schetsen van Sanja Marušić je om een opening te vinden. Na de introductie van de dertien werken uit de collectie van het museum betreed je in chronologische volgorde een wereld die bestaat uit een aaneenschakeling van kleurrijke ruimtes. Iedere ruimte verbeeldt een betekenisvolle fase uit het leven van Sanja Marušić. Je ziet haar ontwikkeling van een alleenstaande jonge vrouw tot een partner en moeder.

Sanja Marusic

Sanja Marušić (1991) is een Nederlands-Kroatische fotograaf, die zowel analoog als digitaal kleurrijke werelden creëert. Door foto’s te beschilderen, opnieuw te fotograferen en digitaal te bewerken voegt ze nieuwe lagen toe aan de bestaande realiteit. Hoewel Sanja Marušić haar schetsen, zelfontworpen kostuums en decorstukken meeneemt op reis, laat ze zich op locatie juist leiden door gevoel. Haar intieme zelfportretten tonen een zoektocht naar haar positie in de wereld; de relatie tussen mens en natuur, het vinden van evenwicht in relaties en in moederschap. In de desolate en overweldigende landschappen vindt ze vrijheid om te creëren en tegelijkertijd te ontsnappen.

Sanja Marušić is een van de meest veelbelovende stemmen in de fotografie van dit moment. Ze werd o.a. genomineerd voor de Paul Huf Award 2020 en dong mee naar de Picto Prix de La Mode van Maison Européenne de la Photographie in Parijs. Ze exposeerde in binnen en buitenland en werd onder andere gepubliceerd in de New York Times. Eerder was haar werk onder meer te bewonderen in het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en op Paris Photo. In het Nederlands Fotomuseum maakt haar werk ook onderdeel uit van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Publicatie

Sanja Marušić publiceert  i.s.m. uitgever Hannibal Book uit België een 166 pagina’s tellend kleurrijk boek: The Endless Coloured Ways. Het voorwoord is geschreven door Selin Kuşçu (1991) en het boek is ontworpen door Agnès Dahan Studio in Parijs.

Het boek is vanaf 14 februari te koop in de museumwinkel en via de webshop. Prijs €49,95.

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
18 februari 2023 / 18 juni 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0