Nederlands Fotomuseum opent met de Eregalerij van de Nederlandse fotografie

Nederlands Fotomuseum opent met de Eregalerij van de Nederlandse fotografie 

Het Nederlands Fotomuseum popelt, na het positieve nieuws over de versoepeling van de coronaregels, om weer open te gaan. Het museum hoopt woensdag 9 juni vol trots eindelijk de Eregalerij van de Nederlandse fotografie voor publiek te mogen openen.

Het is voor het eerst wereldwijd dat er voor fotografie als hedendaags en actueel medium een Eregalerij is samengesteld. Met deze vaste presentatie verstevigt het museum zijn betekenis als nationaal museum van de fotografie dat waakt over het fotografisch erfgoed van nu en van de toekomst.

Nieuwe vleugel

Speciaal voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie heeft het Nederlands Fotomuseum zijn tentoonstellingsruimte verdubbeld met een nieuwe vleugel van 2000 m2. Ook neemt het museum bij de heropening een nieuw entreegebied in gebruik en lanceert het binnenkort zijn nieuwe educatieruimte.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert komende jaren een gevarieerd tentoonstellingsprogramma met een centrale rol voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.  In de Eregalerij komt de ontwikkeling van 180 jaar fotografie aan bod. Voor de ontwikkeling en de toekomst van de fotografie vormt de Eregalerij  een toegankelijk vertrekpunt om het verhaal over fotografie te vertellen aan een breed publiek.

Eregalerij van de Nederlandse fotografie  

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 foto's samen het verhaal van fotografie in Nederland van 1842 tot nu. De Eregalerij toont de hoogtepunten, vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de foto tot aan de innovaties van nu. De foto’s zijn van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis. Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. Beelden die je met andere ogen naar de wereld laten kijken met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. Bewust is één beeld open gelaten, dat is de foto die jouw Eregalerij compleet maakt: 99+1.

De Eregalerijbegint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten, nieuwe technieken ontwikkelden en vernieuwing tot stand brachten. Van zwart-wit- naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk. Welke foto’s en fotografen een plek hebben gekregen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie wordt bij opening van de tentoonstelling bekend gemaakt.

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
9 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0