Next Level: Sara Cwynar S/S 23 | FOAM Amsterdam

Next Level: Sara Cwynar S/S 23 | FOAM Amsterdam

Met trots presenteert Foam een grootschalige solotentoonstelling van Sara Cwynar (1985, Vancouver, CA), de zevende tentoonstelling in de reeks Next Level. Sara Cwynar is een vooraanstaand kunstenaar van haar generatie die door middel van fotografie, essayistische videowerken, collages, installaties en boeken onze huidige beeldcultuur probeert te duiden.

In haar studio brengt ze beelden en objecten samen om in kaart te brengen hoe we consumeren en hoe deze producten ons leven vormgeven, en welke idealen en ideologieën daarin een rol spelen.

De vrouw als consument

Door middel van foto’s uit encyclopedieën, van het internet en uit allerhande catalogi, tekstfragmenten uit literaire essays van toonaangevende denkers, maar ook snedige bijschriften die ze rechtstreeks van Instagram plukt, geeft Cwynar tekst en uitleg aan het proces van beeldvorming dat invulling geeft aan hoe we de wereld waarnemen. Een rode draad in Cwynars werk is haar doorlopende onderzoek naar de effecten van consumentisme. Onbewust vormt het onze schoonheidsidealen, schrijft het ons een levensstijl voor waar we ons naar gaan gedragen, en bepaalt het ons zelfbeeld. Veel van haar werk richt zich specifiek op de vrouw als consument: vanaf de opkomst van het culturele fenomeen van de Nieuwe Vrouw eind negentiende eeuw tot nu. De tentoonstellingstitel, S/S 23, is de gebruikelijke aanduiding voor het nieuwe modeseizoen – in dit geval ‘Spring/Summer 2023’. Het refereert aan de trends die komen en gaan, die ons steeds weer stimuleren nieuwe producten te kopen en om ons te conformeren aan nieuwe idealen.

Rode lippenstift

In haar solotentoonstelling zal nieuw werk in première gaan, waarmee ze niet alleen de producten, maar ook de gebouwen waarmee we onze leefomgeving vormgeven onder de loep neemt. Haar werk is als een index van de Zeitgeist, waarmee ze in kaart brengt welke idealen we nastreven en welke verloren gaan. Ook wordt het bestaande videowerk Red Film (2018) getoond, waarin de kunstenaar ondersteboven hangt en haar verhaal doet, maar ondertussen steeds onderbroken wordt door een mannelijke verteller. Red Film onthult en bekritiseert aan de hand van de perfecte rode lippenstift wat we kopen en waarom, wat het zegt over de verwachtingen van de maatschappij, hoe ons verlangen constant gevoed wordt, en welke waarde we hangen aan al deze producten waarmee we onszelf omringen.

Antropoloog

In haar werk onderzoekt Sara Cwynar als een antropoloog van haar eigen belevingswereld wat de producten, kleuren en beelden zijn waarmee we ons leven en identiteit constant vormgeven en hoe die veranderen door de tijd heen. Met haar werk moedigt ze de toeschouwer aan om onder de oppervlakte van het kapitalisme en de moderne beeldcultuur te kijken om te ontdekken wat ‘echt’ is. De uitkomst is een uitvoerige bestudering van de mechanismes die onze perceptie sturen en bepalen, wat haar werk net zo verleidelijk als verontrustend maakt.

https://www.foam.org/nl/

Datum:
26 mei 2023 / 24 september 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0