Nicolaes Maes expositie nu echt begonnen

Vlak onder de topschilders van de Gouden Eeuw: Rembrandt, Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en Van Ruisdael bevonden zich vele subtoppers. Een van hen, misschien wel de grootste onder hen, was Nicolaes Maes. Afgelopen dinsdag was de perspresentatie van de Nicolaes Maes expositie. Nicolaes was een van  Rembrandts meest talentvolle leerlingen.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, vertelde dat het de eerste echte overzichtsexpositie van de schilder was. In 1934 was er ook een Maes expositie, maar die telde aanzienlijk minder werken.

Oude kantwerkster

“Ik kreeg het idee ervoor toen ik conservator was bij de National Gallery in Edinburgh. Het Mauritshuis had drie portretten van Maes in zin bezit. In 1994 werd Maes’ schilderij met de oude kantwerkster gekocht. Dat is een beslissend moment voor deze expositie. Zonder dat laatste schilderij zou deze tentoonstelling niet plaatsgevonden hebben.”

Voor de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de National Gallery in Londen, waar de expositie hierna ook heen zal gaan.   

Dordrecht – Amsterdam – Dordrecht – Amsterdam  

Ariane van Suchtelen, conservator van het Mauritshuis en samensteller van de tentoonstelling vertelde meer over de schilder en zijn leven, met plaatjes erbij. “Hij is geboren in 1634 in Dordrecht, op zijn 13e / 14e wordt hij leerling van Rembrandt, 1653 gaat hij terug naar Dordrecht. Aanvankelijk maakte hij veel historiestukken en vervolgens vele genretaferelen. Van Rembrandt leert hij het clair obscur. Vanaf 1660 maakt hij alleen portretten. Honderden. In warme tinten, hij heeft een atmosferische manier van schilderen.

We zien een afbeelding op het scherm van een portret van de apostel Thomas uit Kassel. Het was zijn werk, maar zijn signatuur werd overgeschilderd met Rembrandts naam. Later werd het ontdekt en gecorrigeerd. Anderzijds werd op een schilderij van Vermeer, ‘Diana en haar nymfen’ lange tijd aan Maes toegeschreven. Ook dat werd gecorrigeerd.

De luistervink

Een favoriet thema van Maes was ‘de luistervink’, vaak een vrouwelijk persoon die achter een deur een dienstmeisje in de gaten houdt dat een amoureus gesprek met haar geliefde heeft. Diverse vertrekken van het huis zijn in beeld. Maes heeft er niet minder dan zes geschilderd en drie ervan zijn op de tentoonstelling te zien. Maes schilderde het liefst vrouwen. Veel oude vrouwen en veel jonge vrouwen.   

Tot slot zagen we ook nog Jacob Trip, een van de allerrijkste Amsterdammers en ook oorspronkelijk uit Dordrecht voorbij komen en daarnaast zijn vrouw Marghareta de Geer en vier leden van de familie Van Alphen, de een nog chiquer gekleed dan de ander.

Vervolgens gingen we ze in het echt bekijken. Zijn schilderij ‘De aanbidding van de herders’ (1658) uit het Paul Getty Museum in Los Angeles was een kopie van een gravure van Albrecht Dürer uit 1504 over de geboorte van het kindje Jezus, vertelde Emilie Gordenker mij. “Hij veranderde wel een paar dingen, maar in essentie is het hetzelfde beeld.”  

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/

Datum:
17 oktober 2019 / 19 oktober 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0