Nieuw beeld op Koningsplein van Folkert de Jong

Op zaterdag 21 juni 2014 wordt het beeld De Speler van Folkert de Jong op het Koningsplein in Den Haag onthuld door wethouder Ingrid van Engelshoven. Het bewonerscomité organiseert op de feestelijke middag tal van kinderspelen. Na een jarenlang pleidooi van de omwonenden krijgt het Koningsplein weer een markant kunstwerk, een Nar.

Na de grote renovatie van het Koningsplein in 2001 / 2002 werd in 2003 een werk van de Israëlische beeldhouwer Zadok Ben-David op het plein geplaatst. Het was een parodie op een klassiek ruiterstandbeeld: de grote sokkel droeg geen heerser, maar een anatomische afbeelding van een skelet van een paard. Het beeld paste prima op het Koningsplein.

De speler

Helaas waaide het beeld enige malen van zijn voetstuk. Op gegeven moment was er alleen maar een lege sokkel.  De bewonerscommissie ging met de gemeente Den Haag en met Stroom op zoek naar een nieuw kunstwerk.

Een delegatie van de omwonenden formeerden een kunstcommissie en koos voor een nieuwe kunstwerk, te maken door Folkert de Jong. In de beelden van De Jong figureren historische figuren in soms groteske taferelen. De hofnar en zijn ambivalente verhouding tot het hof vormde de inspiratiebron voor De Speler.

Dafoe en Kinski

De hofnar mag de koning bespotten, maar is tegelijk afhankelijk van hem als werkgever. Voor de trekken van De Speler keek De Jong naar de koppen van de acteurs Willem Dafoe en Klaus Kinski.

Onthulling: zaterdag 21 juni, 14.00 uur.

Loek Raemakers maakte bovenstaande sfeervolle foto van De Speler. De vier andere foto's komen van Stroom, kunst- en architectuurcentrum Den Haag.

Datum:
21 juni 2014
Points of interest:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0