Nieuwe Kijk op Muziek - cursus actief luisteren (met Brechtje Roos)

Nieuwe Kijk op Muziek - cursus actief luisteren (met Brechtje Roos) 

Nieuw aanbod muziekeducatie voor volwassen muziekliefhebbers tot en met 110 jaar. 

Onder de noemer Nieuwe Kijk op Muziek start Muziekverteller Brechtje Roos vanaf 24 februari ‘21 met een nieuwe serie luisterlessen in Den Haag en Delft. Gratis proeflessen vinden plaats in de week daarvoor. 

De vijf-delige avondcursus is bedoeld voor volwassenen tot en met 110 jaar. “Je bent immers nooit te oud om te leren. Daarbij weet iedereen nu dankzij neuropsycholoog Erik Scherder dat muziek luisteren bewezen gezond houdt. Allerlei redenen om actief meer in muziek te gaan ontdekken”, aldus Muziekverteller Brechtje Roos. Alle muziekliefhebbers zijn welkom; voorkennis is niet nodig. De serie van vijf lessen is erop gericht de muziekkennis te vergroten en dat leidt weer tot nog meer genieten van muziek. 

NB

Natuurlijk worden de RIVM richtlijnen altijd opgevolgd. Als blijkt dat de avondklok nog geldt, dan wordt alles naar nader te bepalen datum verschoven. Opgeven is wel slim, want er is een gastenlijst waar met voorrang gewerkt wordt. 

‘Je hebt me overdonderd, wat een kennis van muziek, wat een enthousiasme en wat een goede docent. Ik luister nu anders naar muziek en begin andere genres ook leuk te vinden. Je bent echt bij me binnengekomen en hebt mij aangeraakt. Dank daarvoor. Ik hoop je in het najaar weer te mogen ontmoeten.'  Aldus een ervaringsdeskundige in het Zuiderstrandtheater Den Haag. 

Tussen de noten 

Aan de hand van uiteenlopende muziekfragmenten geeft Brechtje Roos context en luistertips. Vanuit allerlei invalshoeken laat ze de gelaagdheid van muziek doorvoelen en herkennen. Dat betekent: luisteren tussen de noten door! Bij Brechtje geen wetenschappelijk betoog - al weet zij dankzij haar studies aan conservatoria van de hoed en de rand - maar een bezielende, associatieve les die binnenkomt. Gloeiende oren en glimmende ogen; dát is wat er van komt! 

Thema 

Elke les is afwisselend met altijd een paar vaste onderdelen: het ontrafelen van een bepaald muziekfragment, vergelijk van verschillende stijlen en altijd is er ruimte voor iets actueels, gelinkt aan muziek. Dat kan een bericht in de krant zijn, een persoonlijke ervaring of een thema dat speelt. En zijn er deelnemers die zelf een muziekstuk inbrengen, dat past bij dat thema, dan wordt dat ter plekke online opgezocht en beluisterd. 

Start 

De serie Nieuwe Kijk op Muziek start op 24 februari in Huis van Verbeelding Den Haag en 25 februari in de VAK Delft. De wekelijkse lessen duren van 20u-21.30u. 

Prijs voor de vijf lessen is €92,-  inclusief luistermateriaal. 

Alle details voor aanmelden zijn te vinden op de website. 

Proeflessen

Gratis Muziekproeverij Delft en Den Haag

Kom kennismaken met de leerzame muziekprojecten van Muziekverteller Brechtje Roos 

Op 17 en 18 februari a.s. kunnen nieuwsgierige luisteraars hun oren laten prikkelen tijdens de muziekproeverijtjes in De VAK Delft en Huis van Verbeelding Den Haag. 

Luisteraars horen korte muziekfragmenten met toegankelijke tekst en uitleg zodat de muziek nog meer gaat leven. De Muziekverteller vult muziekkennis aan, opent oren en vergroot het luisterplezier. Anders luisteren, meer horen en openstaan voor andere muziekgenres is het resultaat volgens ervaringsdeskundigen. 

Den Haag

17 februari 20u-20.45u 

De VAK Delft

18 februari 20u-20.45u 

Opgeven via brechtje@brechtjeroos.nl

Brechtje Roos  

Brechtje Roos (muziekverteller, muzikant, muziekpedagoog en oprichter Studio Hoor) scherpt je oren aan en laat jou anders luisteren en meer horen in muziek uit allerlei windstreken en stijlperiodes. Dat doet ze ook op festivals, kamermuziekpodia, voor concertseries, in het bedrijfsleven en met musici en organisaties als het Nederlands Kamerkoor, Projazz, Culturele Zondagen, Nederlands Blazers Ensemble, Modelo62, Capella Amsterdam, Zuiderstrandtheater en Musis Arnhem. 

Reacties

Met veel enthousiasme, passie, kennis gebracht én je geeft een andere dimensie aan muziek luisteren (voor iemand zoals ik zonder muzikale achtergrond).’
Betty Bijl - luisterleerling 

De hartstocht van Brechtje voor muziek is hartverwarmend. Ze legt verbanden tussen diverse genres waardoor er letterlijk een wereld aan muziek voor je open gaat. Ook mij- als voornamelijk klassiek georiënteerde muziekliefhebber- heeft ze verrast met haar eenvoudige handvatten, hoe je kan luisteren naar muziek. Dat geeft je houvast als luisteraar en daardoor beleef je meer. Muziek is van alle tijd en dat laat Brechtje je beleven.’ Corné Ran - programmeur Zuiderstrandtheater Den Haag.

Datum:
17 februari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0