Nieuwe presentatie van werk uit eigen collectie in CODA Museum

Nieuwe presentatie van werk uit eigen collectie in CODA Museum

In CODA Museum is een nieuwe permanente collectiepresentatie ingericht met hoogtepunten uit de CODA collectie. De objecten in deze presentatie worden regelmatig gewisseld zodat er nieuwe, actuele verbindingen gelegd kunnen worden. 

De vaste collectiepresentatie is vrij toegankelijk en bevindt zich op de plek van het voormalige CODA Café aan de museumzijde van het CODA gebouw. Met de realisatie van deze presentatie wordt ook Express Yourself gelanceerd, een interactieve digitale toepassing die het mogelijk maakt om topstukken uit de sieradencollectie aan te passen. Daarnaast heeft CODA ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Joseph Beuys in 2021 een iconische vitrine opgenomen in de vaste collectiepresentatie. In samenwerking met kunstenaar Waldo Bien werd een bijbehorend flipbook gerealiseerd dat te koop is in CODA Winkel (€ 9,95). 

Erfgoed en vormgeving 

CODA Museum besteedt aandacht aan regionaal en lokaal erfgoed en toont hedendaagse kunst en vormgeving. De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en omvat objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn. Een goed voorbeeld is de collectie houten ADO speelgoed van CODA. Een bijzondere deelcollectie is de collectie sieraden, met ruim 10.000 objecten de grootste museale verzameling moderne sieraden wereldwijd. 

Dialoog tussen collectiestukken

CODA directeur Carin Reinders: “De rijke, hybride collectie van CODA vormt de ruggengraat van het museum en van onze tentoonstellingsprogrammering. Werk uit eigen collectie maakt dan ook al jaren deel uit van bloemlezingen, thematische tentoonstellingen en monografische presentaties, maar tot op heden was er geen vaste collectiepresentatie in CODA te zien. Met de realisatie van de nieuwe centrale entree en de verhuizing van CODA Café is er een prachtige ruimte vrijgekomen waar we plaats kunnen bieden aan de eigen collectie. 

Er is geen chronologie aangebracht maar de presentatie is thematisch ingericht en we leggen op deze plek verbanden en verbindingen tussen de verschillende functionaliteiten van CODA. De samenstelling zullen we regelmatig wisselen. Zo blijven we bezoekers verrassen en kunnen we ook aansluiten op en verbinding leggen met de actualiteit. Het is een dynamische en prikkelende opstelling geworden waarin collectiestukken uit verschillende periodes een dialoog met elkaar aangaan. Ik ben blij dat we op deze manier de rijkdom en geschiedenis van onze collectie kunnen tonen en een bijdrage leveren aan het ontsluiten van de Collectie Nederland.” 

Joseph Beuys & Waldo Bien: vitrine en flipbook 

In de collectie van CODA bevindt zich een unieke vitrine die hoort bij een performance van de invloedrijke Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) en een van zijn toenmalige studenten, de Nederlandse kunstenaar Waldo Bien (1949). Vanwege de honderdste verjaardag van Beuys in 2021 en het belang van dit kunstwerk is de vitrine opgenomen in deze collectiepresentatie. De vitrine hoort bij de performance die Beuys en Bien op 1 januari 1984 houden in het Centre Pompidou in Parijs. 

Deze performance maakt deel uit van Het Regal Star Project, geïnitieerd door Bien. Hij klom vanaf 1983 dagelijks in de romp van het gelijknamige schip in de haven van Amsterdam om daar een reflecterend scheerritueel te beginnen. Het project groeide wereldwijd uit tot een openbare, rituele scheeruitvoering op televisie. Dit live media-evenement in het Centre Pompidou, getiteld Bonjour Mr. Orwell, werd georkestreerd door de kunstenaar Nam June Paik (1932-2006). 

Kunstevenement 

Het optreden werd later beschouwd als een van de eerste kunstevenementen ter wereld. Waldo Bien heeft in 1993 de vitrine, met objecten die zijn gebruikt tijdens de performance, in bruikleen gegeven aan CODA. Inmiddels behoort de vitrine met inhoud tot de museale topstukken uit de CODA collectie. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag heeft CODA in samenwerking met Waldo Bien een flipbook uitgegeven dat de originele foto’s van de performance toont. Het flipbook is te koop in CODA Winkel. 

Express Yourself: digitale passpiegels 

De collectie sieraden van CODA is met ruim 10.000 objecten in aantal omvangrijk. CODA presenteert de sieradencollectie in bloemlezingen, thematische tentoonstellingen en in monografische presentaties. De sieraden van CODA zijn echter maar zelden aan te raken, laat staan dat ze gepast kunnen worden. CODA ontwikkelde in samenwerking met Studio JUST digitale passpiegels. Met deze spiegels, een QR code, voor CODA ontwikkelde Instagramfilters en de selfiemodus van een telefoon ontdekken bezoekers hoe topstukken uit de CODA collectie hen staan. 

De filters zijn ook na een museumbezoek thuis te gebruiken door op de Instagrampagina van CODA (@codaapeldoorn) boven de foto’s en video’s op het icoon met drie sterren te klikken. Express Yourself sluit aan op de behoefte en wens om de collectie interactief te presenteren en op deze tijd waarin mode, zelfexpressie en social media belangrijk zijn. 

Afbeelding: David Mandel, Lobster, 1995, kristal, zilver 

https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/museum 

Datum:
1 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0