Niki de Saint Phalle aan Zee

Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) aan wie museum Beelden aan Zee op dit moment volop aandacht besteed.

Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. De Nana’s zijn afgebeeld op posters en handdoeken, bevolken tentoonstellingen en staan pontificaal in de openbare ruimte. Halverwege de jaren zestig van de 20e eeuw zorgden de Nana’s, met hun ondubbelzinnige polyester uiterlijk, voor nogal wat ophef in de wereld van de moderne kunst. Desalniettemin zijn ze sindsdien onverminderd populair gebleven bij het grote publiek. Niet voor niets wordt gesproken van ‘Nana power’. Het zijn immers sterke vrouwen met wie je terdege rekening moet houden. De tentoonstelling Nana’s aan Zee is een solo voor Nana en een ode aan de vrouwelijkheid!

Eva en Venus

Nana is tijdloos. Het is Niki de Saint Phalles persoonlijke versie van Eva, van Venus, van alle vrouwen ter wereld van vroeger en nu. De beeldhouwer heeft met haar Nana een iconisch vrouwbeeld geschapen. Zelfbewuste en onafhankelijk dragen de Nana’s een actuele boodschap uit. Het eeuwige debat over de verhouding tussen man en vrouw, gelijke behandeling en honorering alsmede de recente, wereldwijde aandacht voor de #MeToo beweging, bevestigen dat keer op keer. 

De keuze van museum Beelden aan Zee voor deze solo van Nana sluit bovendien nauw aan bij de oorsprong van de collectie en de ligging van het museum. In 1994, vijfentwintig jaar geleden, is het door architect Wim Quist ontworpen gebouw geopend als een museum met de sculptuurcollectie van het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg als uitgangspunt. Het mensbeeld staat centraal in die verzameling. Het museum is gesitueerd aan het Noordzeestrand van de historische badplaats Scheveningen en vormt daarmee een directe link met de bontgekleurde badpakken van de Nana’s. Toen de Scholtens in 1980 het werk Les Baigneurs van Niki de Saint Phalle aan hun collectie toevoegden, konden ze dat verband uiteraard nog niet vermoeden.

Internationale museumcollecties

Museum Beelden aan Zee toont de ontwikkeling van de Nana’s sinds 1965 in al hun diversiteit middels de fraaiste bruiklenen uit tal van gerenommeerde, internationale museumcollecties zoals die van het Sprengel Museum in Hannover en het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice. Van de vroege, met textiel beklede figuren van papier maché tot aan de reusachtige polyester beelden uit de latere jaren. Nana’s, kortom, in allerlei vormen, kleuren, formaten en materialen. Behalve autonome sculpturen wordt er in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de Nana’s in de toegepaste sfeer - als stoel, bank of fontein – en aan de Nana’s op papier, zoals schetsen, litho’s en tentoonstellingsaffiches. Nana aan Zee bezorgt museum Beelden aan Zee een warme en uitbundige winter.   

https://www.beeldenaanzee.nl/

Datum:
5 oktober 2019 / 1 maart 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0