No Joke in Foam, No Joke

In No Joke, een gezamenlijk project van Roger Ballen (1950, VS) en Asger Carlsen (1973, DK), onderzoeken deze twee kunstenaars door middel van bizarre, eigenzinnige collages de duistere kant van de menselijke psyche.

Onheilspellend

Hoewel hun werkwijzen ver van elkaar verwijderd zijn, delen de kunstenaars een interesse in de sinistere kant van het menselijke onderbewustzijn. Het duo maakte samen 37 beelden, hoewel zij zich nooit samen in dezelfde studio bevonden: de uitwisseling en co-creatie gebeurde namelijk geheel online. Het onheilspellende werk roept een gevoel van angst en verlangen op die doorgaans alleen in je dromen voorkomt.

Kreupele vrouwfiguren

Voor een opdracht van VICE in 2013 suggereerde Asger Carlsen een samenwerking met Roger Ballen. Dit leidde tot een bijzondere creatieve uitwisseling die zich geheel online afspeelde: de beelden met een witte achtergrond begonnen in Carlsens studio in New York, terwijl de beelden met een donkere achtergrond in Johannesburg tot leven kwamen, waar Ballen woont en werkt. De kunstenaars stuurden werk naar elkaar en borduurden verder op het beeld van de ander. Dit resulteerde in het duistere, mysterieuze boek No Joke (Mörel Books, 2016) dat een verzameling is van, stillevens, kreupele vrouwfiguren en samensmeltingen van hun zelfportretten.

Bizarre sculpturen

No Joke in Foam is de eerste museale presentatie van dit project. De duistere vormgegeven tentoonstelling toont ingelijste beelden op donkergrijze muren. De werken worden vergezeld door bizarre sculpturen en installaties die door beide kunstenaars ter plekke speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Deze sculpturen vormen een ruimtelijke vertaling van hun fotografische beelden.

Deze tentoonstelling is onderdeel van Collaborate!. Foam bestaat 15 jaar en organiseert daarom gedurende 2017 uiteenlopende projecten, tentoonstellingen en evenementen waarin samenwerking centraal staat.

https://www.foam.org/nl/museum/programma/roger-ballen-asger-carlsen

 

Datum:
23 juni 2017 / 27 augustus 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0