‘Nooit Vergeten – Nikad ne zaboraviti’

In de expositie Nooit Vergeten – Nikad ne zaboraviti zijn foto’s te zien van de derde 11 km lange Vredesmars (Marš Mira) voor Srebrenica (www.facebook.com/mars.mira.75) van Wassenaar naar het Plein in Den Haag op 11 juli 2015 en van de twintigste Jaarlijkse Nationale Srebrenica Herdenking (www.srebrenica-herdenking.nl) aldaar.

De Leidse fotograaf Fred Rohde, die op 11 juli 2015 per vouwfiets aan de voettocht en aan de daaropvolgende herdenking deelnam, heeft niet alleen het evenement, maar ook de onderliggende emoties van de deelnemers vastgelegd op verzoek van de organiserende comités middels Caspar ten Dam, voorzitter van Politiek Comité Stari Most, het Comité voor Recht en Vrede op de Balkan (www.starimost.nl), die hij had ontmoet bij de opening van Fred Rohde’s expositie My Romanians in het Lipsius gebouw van de Universiteit Leiden.

Namen slachtoffers

De Vredesmars op 11 juli 2015 begon met een toespraak van de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema, die vervolgens zelf meeliep met een deel van de voettocht die door het duingebied Meijendel, langs de Waalsdorpervlakte en uiteindelijk naar het Vredespaleisvoerde. Onderweg waren er korte ceremonies en toespraken bij de Scheveningse Gevangenis, het Joegoslavië-Tribunaal en het Vredespaleis.

De herdenking op het Plein werd besloten met tweemaal een stille rondgang onder het voorlezen van de namen van de 136 laatst geïdentificeerde slachtoffers die op dezelfde dag in Potočari begraven werden. Hierna werden ter hunner gedachtenis 136 witte ballonnen opgelaten.     

Vanaf 1996 worden jaarlijks op 11 juli in Den Haag door nabestaanden en betrokkenen de 8.000 – 10.000 slachtoffers (waaronder ook vrouwen en kinderen) herdacht van de val van de enclave Srebrenica in juli 1995. Srebrenica, zilverstad, ligt in het oosten van Bosnië-Herzegowina, in het voormalig Joegoslavië.

Dag van internationale rouw

De genocide vond plaats ondanks de aanwezigheid van het Nederlandse VN bataljon Dutchbat. Tot op heden heeft de Nederlandse regering geen volmondige excuses gemaakt voor de medeverantwoordelijkheid voor het tragische lot van de slachtoffers, overlevenden en nabestaanden.

Ook neemt Nederland niet deel aan de door het Europees Parlement uitgeroepen dag van internationale rouw ter herdenking van de genocide in Srebrenica waarbij de Europese vlag bij het Europese Parlement halfstok hangt. Van de als vermist opgegeven 8.372 slachtoffers zijn tot 11 juli 2015 6.377 stoffelijke resten gevonden en geïdentificeerd.

Politiek Comité Stari Most was in 1996 de initiatiefnemer van de jaarlijkse herdenking en is tot op heden een van de organisatoren, samen met onder meer BiH Platform (www.bihplatform.nl); PAXvoorVrede )het voormalige IKV en Pax Christi, www.paxvoorvrede.nl); de Bosnische jongerenorganisatie Mladi BiH (www.mladi-bih.nl) en de Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide 1995 (http://srebrenica95.nl).

Ook dit jaar fotografeert Fred Rohde op 11 juli 2016 de vredesmars vanaf Wassenaar naar de herdenking op het Plein in Den Haag.     

Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag, 14.00 - 17.00 uur. Opening zondag 12 juni door Caspar ten Dam.

Datum:
10 juni 2016 / 26 juni 2016

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0