OCTA II: Grote architectonische installaties, vernuftig technisch spektakel en absurdistische gecreëerde werelden | Kunstliefde Utrecht

OCTA II: Grote architectonische installaties, vernuftig technisch spektakel en absurdistische gecreëerde werelden | Kunstliefde Utrecht 

Op informele wijze vormde zich in het najaar van 2020 het collectief OCTA, Or Call This Art. Het collectief, bestaande uit vier Haagse en vier Utrechtse kunstenaars, stelt zich bloot aan elkaar tijdens een gezamenlijke werkperiode in Kunstliefde, Ruimte voor Beeldende Kunst te Utrecht, dat ze tijdelijk als atelier gebruiken en er vervolgens tentoon stellen.

Met meegebrachte materialen en eerste schetsen worden de werken reflecterend, onderzoekend en aftastend ter plekke gemaakt. Reactie op elkaar en op de ruimte is onvermijdelijk waardoor ideeën en (werk)stijlen in elkaar zullen vloeien.

Passie voor grote installaties

In november 2020, tussen twee besmettingsgolven in, manifesteerde het nieuwe collectief OCTA zich voor het eerst in de grote projectruimte van Ateliercomplex Maakhaven in Den Haag. De kunstenaars gebruikten deze hal eveneens als tijdelijk atelier, waarin hun passie voor het maken van grote installaties als vanzelf de ruimte vulde.

Redacteur Frits Dijcks van Jegens&Tevens schreef: ,,De kunstenaars, die de werken veelal ter plekke hebben gemaakt, zijn er goed in geslaagd om de ruimte naar hun hand te zetten. Veel werken zoeken contact met elkaar en vullen elkaar aan."

Presentatie in Utrecht   

Na een succesvolle eerste editie is het nu tijd voor OCTA om zich in Utrecht te presenteren. Ditmaal vormt de strakke ruimte van Kunstliefde het podium en zal de kunstenaarsgroep de ruimte weer geheel naar eigen hand zetten.
Na een intensief traject en een werkperiode van ruim vijf weken openen de deuren op 22 oktober.  Verwacht een combinatie van grote architectonische installaties, vernuftig technisch spektakel en absurdistische gecreëerde werelden.

De tentoonstelling in Kunstliefde komt mede voort uit het winnen van de Kunstliefdeprijs 2019 door twee OCTA-leden (Bart Schalekamp, Emilio Timp). De winnaars besloten met de gewonnen tentoonstelling podium te bieden aan OCTA. Tijdens de expositie wordt gebruikelijkerwijs de winnaar van de Kunstliefdeprijs 2021 bekend gemaakt.

Deelnemende kunstenaars: Bart Schalekamp, Felipe van Laar, Bas Ruis, Emilio Timp, Leslie Nagel, Evelien Gransjean, Kevin Bauer en Bas de Boer.

OCTA II wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de Gemeente Utrecht en Stichting Stroom Den Haag. 

  • Opening: 22 oktober 2021 van 17.00u tot 22.00u
  • Openingstijden: wo t/m zo van 13.00u tot 17.00u, Nobelstraat 12a, 3512 EN Utrecht

Afbeeldingen: 1) Overzicht van de eerste tentoonstelling. Fotografie door Lotte van Uittert, 2) affiche  

https://www.kunstliefde.nl/

Datum:
22 oktober 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0