Ode aan Constant en het Vrije denken | Musea Zutphen

Ode aan Constant en het Vrije denken | Musea Zutphen

In 2021 is het 101 jaar geleden dat beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys, bekend als Constant, werd geboren. Na zijn dood liet hij een indrukwekkend en divers oeuvre na. In de West-Europese kunstgeschiedenis en in het Nederlands cultureel erfgoed neemt zijn werk een betekenisvolle plek in. Van 27 november 2021 t/m 20 maart 2022 is er in Zutphen een kleine expositie van alle zes werken van Constant uit de collectie van Museum Henriette Polak.

De meeste mensen kennen Constant als medeoprichter van COBRA en van zijn visionaire stad New Babylon. Voor Constant bestonden geen grenzen in zijn artistieke onderzoek en expressie. Zo heeft hij van begin af aan getekend en geschilderd, en bleef dat zijn leven lang doen. Hij bekeek de wereld – ogen en geest wijd open – als een schilder.

Constant en COBRA

Constant Nieuwenhuijs (1920-2005) volgde zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksakademie in Amsterdam. Hij richtte in 1948 met Corneille, Karel Appel en anderen, de Nederlandse Experimentele Groep en de internationale COBRA-beweging op. Constant was de theoreticus van de groep, van zijn hand zijn vele geschriften en manifesten. Zijn schilderijen uit die tijd zijn spontane composities in felle kleuren. Het werk van Constant is te vinden in vele (inter-)nationale collecties binnen en buiten Europa. Nog voor de opening van Museum Henriette Polak (in 1975), kocht de aankoopcommissie van de Stichting Henriette Antoinette een eerste werk van Constant aan: het stilleven uit 1946. In latere jaren werd meer werk van hem aangekocht voor de collectie.

Kijken met een open blik

Deze kleine expositie laat zien waarom de kunstenaars en oprichters van Museum Henriette Polak zijn kunst herkenden en waardeerden. Zij delen een gemeenschappelijke visie op de kunst, gebaseerd op de zichtbare werkelijkheid en het leven. Zij keken met een open blik, met verwondering en zonder vooroordelen. Ook delen ze, ieder op heel persoonlijke wijze, een humanistische levensvisie. Constant was een van hen; hij hoort thuis in Museum Henriette Polak.

Constant I0I

Van juli 2021 t/m juli 2022 brengt de Stichting Constant met het programma CONSTANT I 0 I het werk en gedachtegoed van Constant onder de aandacht. Wat is de betekenis van Constant in het huidige kunstdiscours? En wat betekent hij voor de nieuwe generatie? CONSTANT I 0 I is een interdisciplinair jaarprogramma gericht op makerschap en op de betekenis van Constants werk en ideeën, vandaag en in de toekomst. Met deze kleine expositie werken de Musea Zutphen graag mee aan CONSTANT I 0 I. Meer informatie vind je op www.constant101.nl.

https://museazutphen.nl/

Datum:
27 november 2021 / 20 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0