On Earth - Imaging, Techology and the Natural World in FOAM

Door technologische ontwikkelingen en het snel veranderende klimaat is onze relatie tot de natuur fundamenteel veranderd. De fotografie stelt ons in staat om deze wereld en het effect van ons bestaan erop te observeren.

Maar kan het ook een katalysator zijn voor nieuwe manieren om met onze omgeving om te gaan? In de voetsporen van de grote landschapsfotografen van de negentiende eeuw gebruikt een nieuwe generatie kunstenaars eigentijdse beeldtechnieken om onze relatie met de wereld vast te leggen en te bevragen. Zij doen dit middels diezelfde moderne beeldtechnieken waarmee wij ons in toenemende mate tot de wereld verhouden – vaak digitaal en door bemiddeling van ons beeldscherm.

Relatie mens – natuur

De tentoonstelling On Earth – Imaging, Technology and the Natural World brengt het werk van 27 hedendaagse kunstenaars bijeen, die met behulp van innovatieve beeldstrategieën de voortdurend veranderende relatie tussen mens en natuur onder de loep nemen. Behalve fotografie worden ook andere media ingezet, zoals installatie, sculptuur, virtual reality en video. Op een enkele uitzondering na doorkruisen fotografen niet langer het land met de camera in de hand om hun omgeving vast te leggen. Fotografen zoals Thomas Albdorf, Melanie Bonajo en Persijn Broersen & Margit Lukács maken gebruik van sociale media, beeld-zoekmachines, Google Earth, fotogrammetrie en andere visuele middelen om onze beleving van de natuur te ontrafelen.

Menselijke invloed op landschap

Hoe technologie en het natuurlijke landschap inherent met elkaar verweven zijn wordt duidelijk in het werk van Mark Dorf en Noémie Goudal, die bewijzen dat onze definitie van natuur grotendeels afhankelijk is van menselijk ingrijpen. Kunstenaars als Mishka Henner en Anouk Kruithof verkennen de kracht van beeld om de verwoestende effecten van menselijke invloed op het landschap te onderstrepen (of te verbergen), terwijl Lucas Foglia en Adam Jeppesen zoeken naar alternatieve manieren om in harmonie met de natuur te leven.

Landschapsfotografie

Uiteenlopende visuele benaderingen komen samen in een poging te onderzoeken wat tegenwoordig onder ‘landschapsfotografie’ kan worden verstaan. Daarbij wisselen technologische, sociaaleconomische, spirituele en politieke benaderingen elkaar af.  Gemene deler is dat alle werken getuigen van de fundamentele invloed die de (beeld-)techniek heeft op de paradoxale relatie tussen de mens en de natuur. De rol van de fotografie is daarbij niet langer uitsluitend documentair of signalerend. Tegenwoordig is zij ook een actief – en dikwijls machtig – medeplichtige.

Deelnemende kunstenaars

Thomas Albdorf (1982), Jonathas de Andrade (1982), Jeremy Ayer (1986), Fabio Barile (1980), Matthew Brandt (1982), Melanie Bonajo, (1978), Persijn Broersen & Margit Lukács (1974 & 1973), Raphaël Dallaporta (1980), Mark Dorf (1988), Lucas Foglia (1983), Noémie Goudal (1984), Mishka Henner (1976), Femke Herregraven (1982), Benoît Jeannet (1991), Adam Jeppesen (1978) Anouk Kruithof (1981), Mårten Lange (1984), Douglas Mandry (1989), Awoiska van der Molen (1972), Drew Nikonowicz (1993), Mehrali Razaghmanesh (1983), Guillaume Simoneau (1978), Troika (1976 & 1977), Maya Watanabe (1983), Guido van der Werve (1977).

On Earth is gecureerd door Foam en geproduceerd in samenwerking met Les Rencontres d’Arles.

https://www.foam.org/

 

Datum:
20 maart 2020 / 10 juni 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0