‘Ongekend’ opent online | Van Gogh Museum

‘Ongekend’ opent online | Van Gogh Museum 

Van Gogh Museum geeft virtueel voorproefje van nieuwste tentoonstelling. 

Een jaar geleden sloot het Van Gogh Museum voor het eerst zijn deuren vanwege de coronamaatregelen. Nu is het museum opnieuw een lange tijd gesloten en is het niet mogelijk een bezoek te brengen aan de nieuwste tentoonstelling Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen.

Om het publiek alvast een indruk te geven van de tentoonstelling, toont het museum vanaf vandaag online al een deel van de werken en verhalen die centraal staan in Ongekend. Verschillende hoogtepunten uit de tentoonstelling worden in maart en april uitgelicht door kunstexperts van het museum in een drietal online colleges.

Vanzelfsprekend is Ongekend voor iedereen in het museum te bewonderen vanaf het moment dat de Nederlandse musea hun deuren weer mogen openen. De tentoonstelling is verlengd tot en met 29 augustus 2021.

Nieuwe aanwinsten

Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen toont een grote selectie kunstwerken die het afgelopen decennium aan de beroemde museumcollectie zijn toegevoegd.

De tentoonstelling laat de volledige breedte van het verzamelgebied van het Van Gogh Museum zien: van schilderijen tot tekeningen, prenten, sculpturen en brieven. Deze ongekende werken zijn meestal juist niet van Van Gogh, maar van zijn tijdgenoten. Ongekend verrast met een enorme diversiteit aan kunstenaars: van grote namen als Edvard Munch, Henri de Toulouse-Lautrec, Claude Monet en Edgar Degas tot minder bekende kunstenaars als Henri Guérard en Adolphe Appian.

Behalve de kunstwerken zelf spelen ook de verhalen rondom de verwerving een centrale rol. In de tentoonstelling geven conservatoren een kijkje achter de schermen en vertellen zij waarom een museum eigenlijk verzamelt, waarom deze taak zo belangrijk is en hoe zij zich persoonlijk verhouden tot de kunstwerken.

Ook verhalen van mensen buiten het museum begeleiden de kunstwerken in deze tentoonstelling. Speciaal voor deze tentoonstelling vertellen verzamelaars, steungevers en tien Amsterdammers over hun favoriete aanwinst van de afgelopen tien jaar.

Met de verhalen van onder anderen een oudere bewoonster van het Museumkwartier, een middelbare scholiere, een jongerenwerker uit Nieuw-West en de stadsdichter van Amsterdam biedt het museum de bezoekers verschillende perspectieven op een en hetzelfde werk.

Virtueel voorproefje

Een deel van Ongekend is vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk via de website van het museum. Vanuit de huiskamer krijgt de bezoeker al scrollend een indruk van de tentoonstelling.

Het virtuele voorproefje voert de bezoeker al ‘wandelend’ – net als bij een echt museumbezoek – langs een aantal hoogtepunten uit Ongekend. Zo staat de online bezoeker oog in oog met de kunstwerken. Steeds worden daarbij de verschillende perspectieven, die centraal staan in de tentoonstelling, belicht.

Zo kan de bezoeker bij de prentenserie Intimités (1897-1898) van Félix Vallotton kiezen voor het verhaal van conservator Fleur, die beschrijft hoe ze het werk als een 'bokswedstrijd tussen de seksen in tien rondes' ziet.

Een andere optie bij hetzelfde werk is het perspectief van depotbeheerder Hans-Martijn, die beschrijft hoe het kunstwerk voor hem een speciale betekenis heeft, omdat dit het allereerste was dat hij ooit aan de museummuren mocht ophangen.

Bekijk de online tentoonstelling 

Online colleges

In maart en april biedt het museum een drietal online colleges aan, waarbij de bezoeker zich nog verder kan verdiepen in een aantal werken uit Ongekend.

De colleges worden gegeven door kunstexperts van het museum en laten je de kunstwerken door hun ogen zien. Zo duikt conservator Maite van Dijk dieper in een portret van Edvard Munch en het enige werk van Gabriele Münter in een Nederlands museum.

Conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho neemt Henri de Toulouse-Lautrec en andere meesters van de prentkunst rond 1900 onder de loep en onderzoeker Teio Meedendorp gaat in op vroege tekeningen van Van Gogh.

Meer informatie over de online colleges 

Ongekend verlengd

Zodra musea hun deuren weer mogen openen is de tentoonstelling Ongekend te zien voor het publiek en zelfs langer dan eerder gepland, namelijk tot en met 29 augustus 2021. Uiteraard zorgt het Van Gogh Museum voor een zo veilig mogelijk bezoek volgens de dan geldende maatregelen.

Afbeeldingen

!) Felix Auerbach, Edard Munch, 1906, 2) De clown in de Moulin Rouge, Henri de Toulouse-Lautrec, 1897, 3) Antiek theatermasker van gelakt hout (collectie dhr. Louis Gonse), Henri Charles Guerard, 1882

https://www.vangoghmuseum.nl/

Datum:
31 maart 2021 / 29 augustus 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0