Online opening ‘Het Gedroomde Museum - Berlages meesterwerk’

Online opening ‘Het Gedroomde Museum - Berlages meesterwerk’

Al was het Kunstmuseum Den Haag fysiek nog gesloten, online opende het op vrijdag 19 februari om 17.00 uur de tentoonstelling Het gedroomde museum - Berlages meesterwerk waarin het topstuk uit de collectie, het museumgebouw van Hendrik Petrus Berlage, centraal staat.

Hieronder kunt u de online opening terugkijken.  

Tijdens de online opening van Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk ontving directeur Benno Tempel burgemeester Jan van Zanen en namen conservatoren Jan de Bruijn en Jet van Overeem de kijker mee door de tentoonstelling. 

De Verhalenvanger van het Kunstmuseum ging in gesprek met wethouder Robert van Asten over zijn band met het museum. 

En verder was er nog veel kunst te zien en te horen. Vincent Bijlo sprak; niet enkel als schrijver en cabaretier maar óók als achterkleinzoon van Berlage. Er was muziek van S10, de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop en danseres Chanel Vyent danste een eigen choreografie.  

Publicaties over het gebouw

Deze week verschijnt ter gelegenheid van de opening het rijk geïllustreerde publieksboek Het gedroomde museum – Kunstmuseum Den Haag, met artikelen van Jan de Bruijn, Doede Hardeman en Jet van Overeem. Fotograaf Gerrit Schreurs kreeg de opdracht om het gehele museum (exterieur, interieur en details) te documenteren. Ruim 120 foto’s en een schat aan historisch materiaal brengen het gebouw en zijn geschiedenis zo uitvoerig in beeld. Ook de ruimtes die normaal gesloten blijven voor publiek. Het boek is verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Duits, vormgegeven door Hallerbrun en tot stand gekomen in samenwerking met nai010 uitgevers. Prijs: € 24,95. 

Kinderkunstboek 

Kinderboekillustrator Georgien Overwater (1958) maakte speciaal over het gebouw het kunstprentenboek Berlage en een boef in het museum, met nonchalant ogende, geestige illustraties, gebruikmakend van diverse materialen en technieken, waaronder penpenseel, inkt, acrylverf en digitale technieken. Ook bedacht en schreef zij het verhaal. Hierin voert Overwater een vos op, die zijn hol in de duinen wil verfraaien. Vertwijfeld probeert Vos binnen te komen in het nabij gelegen kunstmuseum, want dat daar moois te vinden is, is hem bekend.  Wanneer dit na een slimme list lukt, stuit Vos in het nachtelijke museum op een onverwachtse verschijning… Ter voorbereiding van het boek bracht Georgien Overwater, al observerend en schetsend, vele uren door in Kunstmuseum Den Haag. Dit humoristische kunstprentenboek vormt het 22e deel in de museumreeks en is voor € 15,99 is het verkrijgbaar in de museumwinkel, webshop en boekhandel. 

Foto’s: Gerrit Schreurs 

https://www.kunstmuseum.nl/nl
https://kunstmuseumshop.nl/collections/frontpage/products/het-gedroomde-museum
https://kunstmuseumshop.nl/collections/frontpage/products/berlage-en-een-boef-in-het-museum

Datum:
20 februari 2021 / 20 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0