Ontmoet beeldend kunstenaar Jan Eric Visser in CODA Apeldoorn

Beeldend kunstenaar Jan Eric Visser vertelt zondag 18 december in CODA Apeldoorn over zijn werk dat op dit moment onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling What Remains.

De werken zijn allemaal ontstaan vanuit het principe Form Follows Garbage, een doorgaand proces en inmiddels levenswerk waarbij hij zijn dagelijks anorganisch huisvuil transformeert tot autonome kunstwerken. In een van de werken in de tentoonstelling verwerkte hij maar liefst vijf volle vuilniszakken. De lezing wordt voorafgegaan door een korte inleiding op de tentoonstelling door CODA directeur Carin Reinders.

Eigen huisvuil

Jan Eric Visser (Leeuwarden, 1962)  groeide op in Apeldoorn. Hij richt zich al bijna dertig jaar volledig op de transformatie van zijn huisvuil tot autonome kunstwerken. Dit noemt hij met een knipoog Form Follows Garbage. Met dit doorgaande proces onderzoekt hij de grenzen van vorm en materie alsmede maatschappelijke thema’s als grondstofschaarste en overconsumptie.

Tijdens zijn lezing gaat hij met name in op de papierwerken die in What Remains te zien zijn. Deze werken bevatten zijn eigen huisvuil in een poging zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarnaast geeft hij een toelichting op de totstandkoming van Aquadyne Sculptuur (2008). Aquadyne is een innovatief materiaal van 100 procent afvalplastics waar zelfs groente op kan worden verbouwd.

Visser gebruikte dit materiaal ook in een tweetal permanente sculpturen die hij in opdracht gemaakt heeft. Tot slot licht hij een tipje van de sluier op over zijn meest recente onderzoek naar een zeer esthetisch beton – gemaakt van afval – dat fijnstof afbreekt. Het door TU/e ontwikkelde translucent beton wordt voor het eerst toegepast en getoond door de kunstenaar.

Nieuw soort esthetiek

Kunstenaar en beeldhouwer Jan Eric Visser werkt met afval en oud papier dat tot pulp is vermalen. Het gebruik van traditionele materialen als brons, steen, marmer, hout en klei heeft in zijn sculpturen plaatsgemaakt voor de verwerking van anorganisch huisvuil, krantenpapier, folders en gietwas. De kunstenaar onderstreept zo dat verduurzaming van huishoudelijk afval bijzondere abstracte objecten kan opleveren.

Jan Eric Visser: “Middels mijn oeuvre onderzoek ik een nieuw soort esthetiek op het grensvlak van traditie en innovatie, tijdelijkheid en tijdloosheid, concept en materie. Een esthetiek die gepaard gaat met een gevoeligheid voor de kringloop van de natuur.”

U kunt zich aanmelden voor deze lezing door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl. Opvertoon van uw entreebewijs voor het CODA Museum is de toegang tot deze lezing gratis.

Zondag 18 december, aanvang 14.30 uur.

Datum:
18 december 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0