‘Onze impact op ecosystemen. Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg’ | Bozar Brussel

‘Onze impact op ecosystemen. Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg’ | Bozar Brussel

Dit jaar richt de STARTS Prize '23 (Europese prijs voor de beste samenwerking tussen kunst, wetenschap en technologie) zich op klimaatverandering en onze impact op het milieu.

De hybride en aangrijpende projecten van Richard Mosse (Grote Prijs voor Innovatieve Samenwerking) en Alexandra Daisy Ginsberg (Grote Prijs voor Artistieke Verkenning) laten zien hoe technologische en artistieke innovatie met elkaar verweven kunnen zijn.

Alexandra Daisy Ginsberg

Alexandra Daisy Ginsberg (GB) is een multidisciplinaire kunstenares die onze beladen relaties met natuur en technologie onderzoekt. Haar werk toont interesse in de menselijke impuls om de wereld te ‘verbeteren’, door kunstmatige intelligentie, synthetische biologie, natuurbehoud, biodiversiteit en evolutie te bestuderen. Ginsberg won de London Design Medal for Emerging Talent (2012), de Dezeen Changemaker Award (2019) en Prix Ars Electronica Honorary Mention, Interactive Art for Machine Auguries (2020). Ze stelde internationaal tentoon, onder andere in MoMA New York, het Museum of Contemporary Art, Tokio, Centre Pompidou, de Royal Academy en het Toledo Museum of Art. In 2022 maakte Ginsberg haar klimaatpositieve kunstwerk Pollinator Pathmaker, met opdrachten van het Eden Project (Cornwall) en Serpentine (Londen). In 2023 lanceert Ginsberg daar de eerste internationale editie van met LAS Art Foundation (Berlijn).

Richard Mosse

Richard Mosse (1980, Ierland, gevestigd in New York) heeft altijd historisch belangrijke onderwerpen gedocumenteerd met behulp van fotografische media die elementen uit deze narratieven op de voorgrond plaatsen. Mosse probeert de taal van de documentaire fotografie te versterken en uit te breiden om de aandacht te vestigen op over het hoofd geziene maar urgente conflicten, vaak met een kritische nadruk op de beperkingen van fotojournalistiek en activistische doelgerichtheid, en met een geloof in de communicerende kracht van esthetiek. Daarbij creëert hij meeslepende en baanbrekende nieuwe vormen in documentaire fotografie en bewegend beeld. Hij ontving de Prix Pictet (2017), de Deutsche Börse Photography Prize (2014) en een Guggenheim Fellowship (2011). Zijn werk is tentoongesteld in de Akademie der Künste, Barbican Art Gallery, Hamburger Kunsthalle, Hayward Gallery, Louisiana Museum, National Gallery of Art, National Gallery of Victoria, SFMOMA, en hij vertegenwoordigde Ierland op de 55e Biënnale van Venetië.

Afbeeldingen

1) Richard Mosse, Broken Spectre, 2022, Film Still © Richard Mosse, Jack Shainman and Carlier Gebauer, 2) Pollinator, Pathmaker in Human Vision, 2023. © Alexandra Daisy Ginsberg, 3) Richard Mosse, Broken Spectre, 2022, Film Still © Richard Mosse, Jack Shainman and Carlier Gebauer, 4) Pollinator Pathmaker in Human Vision, 2023. © Alexandra Daisy  Ginsberg       

https://www.bozar.be/nl/

Datum:
1 december 2023 / 21 januari 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0