Ooggetuigen van strijd, Goya, Beuys, Dumas in Van Abbe Museum

Dit najaar toont het Van Abbemuseum een indringende tentoonstelling met werk van kunstenaars die ooggetuige waren van oorlog en conflict. In Ooggetuigen van strijd. Goya, Beuys, Dumas is te zien hoe kunstenaars van verschillende tijden hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden, en satirische maatschappijkritiek hebben omgezet in krachtige beelden. Ze geven stof tot nadenken over de conflicten die ons vandaag de dag omringen.

Prenten Hogarth en Goya

De tentoonstelling toont circa 70 werken van veertien kunstenaars en omvat bijna drie eeuwen kunstgeschiedenis. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door de 18de-eeuwse, brutale prenten van de Britse kunstenaar William Hogarth (1697-1764) en de Spaanse Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828). Het is de eerste keer dat deze prenten samen worden getoond in Nederland.

Installatie Beuys

Daarna maakt de tentoonstelling een sprong in de tijd. Uit de museumcollectie zijn werken gekozen van kort na de Tweede Wereldoorlog tot nu. Op diverse manieren en in verschillende technieken reflecteren de kunstenaars op het begrip strijd. De installatie Voglie vedere i miei montagne (Ik wil mijn bergen zien) is een sleutelstuk uit het oeuvre van Joseph Beuys (1921-1986). Hij maakte het in 1971 speciaal voor een van de zalen van het Van Abbemuseum.

Dumas en anderen

Het schilderij Het kwaad is banaal van Marlene Dumas toont een portret van een jonge blanke vrouw (zijzelf), die verleidelijk maar ook duister oogt. De titel is ontleend aan de omstreden filosofie over de banaliteit van het kwaad van politiek filosofe Hannah Arendt. Daarnaast is werk te zien van Brook Andrew, Anna Boghiguian, Sarah Charlesworth, Chto Delat, Constant, Michal Heiman, Asger Jorn, Gülsün Karamustafa, Erzen Shkololli en Erwin Thomasse.

 75 jaar bevrijd

De tentoonstelling is slechts vijf weken te zien, van zaterdag 31 augustus t/m zondag 6 oktober 2019. In september viert de stad Eindhoven 75 jaar vrede en wordt er met een uitgebreid programma stil gestaan bij de bevrijding in 1944. 

Op zaterdag 21 september vinden er tevens multi-zintuiglijke rondleidingen plaats door de tentoonstelling, als onderdeel van het programma van het U R ART Festival.

Afbeeldingen

1)Francisco José De Goya y Lucientes, Bobalicón (Silly Idiot), 1864, inkt op papier, 30,4 x 41,7 cm, collectie Manchester Art Gallery, Manchester, 2) Marlene Dumas, Het kwaad is banaal, 1984, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox,  3) Joseph Beuys, Voglie vedere i miei montagne, 1971, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox, 4) Francisco José De Goya y Lucientes, Lo Mismo (The Same), 1863, collectie Manchester Art Gallery, Manchester.

 

 

 

Datum:
31 augustus 2019 / 6 oktober 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0