Op de thee in Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden pakt groots uit met de tentoonstelling Op de thee. De tentoonstelling is een reis door verschillende theeculturen. Bijna duizend objecten tonen de diversiteit aan theekeramiek. Complete theeserviezen, verfijnde kommen en kopjes, unieke theepotten en fraaie theebussen vertellen over het gebruik van thee in China, Japan, Engeland en Nederland.

Theeculturen
Thee kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Op de thee neemt de bezoeker mee langs verschillende landen, perioden en theeculturen. Aan bod komen China en Japan, Nederland in de 17e en 18e eeuw, Engeland in de 18e en 19e eeuw en Nederland in de 20e en 21e eeuw.
De reis start in China, de bakermat van thee. Oorspronkelijk werd thee gezien als medicijn en geestverruimend middel, maar al snel ontwikkelde zich een rijke traditie rondom het theedrinken. Boeddhisten brachten het gebruik naar Japan, waar de Japanse theeceremonie ontstond. Tot op de dag van vandaag wordt het serveren van thee daar tot een kunst verheven. In het begin van de 17e eeuw bracht de VOC thee en de bijbehorende keramiek naar Nederland.

De warme drank was aanvankelijk een genotmiddel voor de elite, maar het duurde niet lang tot theedrinken een sociale gebeurtenis was voor alle lagen van de bevolking. In Groot-Brittannië werd ook volop thee gedronken. De afternoon tea werd - en is nog steeds - een begrip. Tegenwoordig wordt thee overal ter wereld geschonken en gedronken. In de loop der jaren is theedrinken verweven geraakt met het dagelijks leven. Onze theecultuur blijft volop in beweging. Vriendinnen kletsen bij tijdens een high tea, de groene thee is niet aan te slepen en trendy theehuizen steken overal de kop op: thee is hot!

Keramiek
Op de thee toont een enorme diversiteit aan de voor thee gemaakte keramiek. De omvangrijke eigen collectie van het museum is aangevuld met museale en particuliere bruiklenen. In China zien we het sobere aardewerk van de Chinese boeddhisten en het beroemde blauw-witte porselein voor de elite uit de Mingdynastie. De Japanse stijl is verfijnd en wordt gekenmerkt door eenvoud. Zowel Nederland als Engeland importeerden veel keramiek uit het Verre Oosten. Daarnaast hebben de landen zelf ook een enorme variëteit aan eigen theekeramiek voortgebracht. Engeland is bekend door het creamware en de talloze serviezen met grote theepotten. Ook Nederland heeft een buitengewoon groots en divers aanbod: van industrieel tot ambachtelijk, van verfijnd art nouveau tot gewaagd design. Soms een feest der herkenning, dan weer heel verrassend.

Activiteiten
Keramiekmuseum Princessehof heeft een uitgebreid en aantrekkelijk activiteitenprogramma ontwikkelt bij Op de thee. Voor volwassenen zijn er theeceremonies, proeverijen en instaprondleidingen. Ook worden er lezingen over thee, theecultuur en keramiek gegeven, zijn er antiekspreekuren en is er een taxatiedag. Kinderen kunnen in de herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie meedoen aan diverse creatieve workshops. Zo boetseren en beschilderen ze bijvoorbeeld Chinese, Japanse, Nederlandse en Engelse theekopjes. Kortom, er is tijdens Op de thee genoeg te doen voor jong en oud. Het activiteitenprogramma is te vinden op www.princessehof.nl.

Keramiekmuseum Princessehof
De mooiste keramiek is verzameld in het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling en keramische kunst van nationale en internationale kunstenaars als Karel Appel, Lucebert, Picasso en Armando. Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws stadspaleis in de historische binnenstad van Leeuwarden, beschikt over een prachtige museumwinkel en een gezellige theesalon.

Op de thee in Keramiekmuseum Princessehof wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Stichting Woudsend, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Ritske Boelema Gasthuis, St. Anthony Gasthuis, Stichting Herbert Duintjer Fonds en Stichting Van Achterbergh-Domhof.

Datum:
6 september 2014 / 31 mei 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0