Open for Business - Magnum Photographers On Commission | FOAM Amsterdam

Open for Business - Magnum Photographers On Commission | FOAM Amsterdam

Dit voorjaar presenteert Foam de tentoonstelling Open for Business – Magnum Photographers on Commission. Al meer dan 75 jaar hebben Magnum-fotografen ‘s werelds belangrijkste gebeurtenissen en verborgen verhalen gedocumenteerd.

Tegelijkertijd hebben veel van deze fotografen ook gewerkt in opdracht. De tentoonstelling toont een kant van Magnum die het grote publiek niet of nauwelijks kent, en waarmee diens fotografen zichzelf zelden promoten. In acht hoofdstukken wordt het publiek meegenomen in een variatie aan commerciële opdrachten: van carte blanche groepsopdrachten voor overheden tot aan de hipste modefotografie; en van chique uitgaven voor grote industrieën tot aan reportages in dienst van ngo’s. Hoewel het door een breder publiek niet wordt erkend als "Magnum-werk", speelt het wel een cruciale rol in het Magnum-verhaal. Het belichaamt ook de complexe culturele positie van fotografie, op het snijvlak van kunst, documentaire en commercie.

Onbekend deel van de portfolio's 

Deze tentoonstelling gaat over het onthullen van een fascinerend en vaak onbekend deel van de portfolio's van de fotografen, en daarmee de realiteit van een carrière in de fotografie. Het verkent de variatie aan opdrachten die de fotografen aannemen, de creatieve strategieën die worden ingezet om ze te voltooien, en hoe de commissies zich verhouden tot hun persoonlijke werk.

Open for Business kijkt kritisch naar Magnums werk in opdracht van de jaren 1950 tot zeer recentelijke opdrachten uit 2019. Vanaf het begin van Magnum heeft de balans tussen autonoom werk en werk in opdracht geleid tot felle discussies tussen de leden van het agentschap. Hoe divers deze groep fotografen ook is, zo ook hun standpunten over werk in opdracht. Deze tentoonstelling belicht de uitkomst van de ontmoetingen tussen kunst en commercie en raakt aan de ethische vragen die daar soms bij komen kijken. Het onthult interacties tussen commerciële en onafhankelijke productie, benadrukt de manier waarop fotografen de visuele taal van bedrijven vormden of veranderden en hoe ze met opdrachten hebben gespeeld via hun eigen vrije interpretatie, resulterend in verrassende, ironische en humoristische uitkomsten.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Magnum Photos Paris en de Deutsche Börse Photography Foundation. Het is samengesteld door curatoren Anne-Marie Beckmann, directeur van de Deutsche Börse Photography Foundation, en Mirjam Kooiman, curator Foam.

https://www.foam.org/nl/

Datum:
27 mei 2022 / 7 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0